Den russiske kosmonauten Alexander Misurkin (nederst), og de amerikanske astronautene Joseph Acaba (i midten) og Mark Vande Hei (øverst) avbildet idet de forbereder ombordstigning i romkapselen.

Tre astronauter starter fem måneders oppdrag på romstasjonen

To astronauter fra USA og en kosmonaut fra Russland har ankommet Den internasjonale romstasjonen (ISS) der de skal oppholde seg de neste fem månedene.

13.9 2017 14:01

Romfartøyet Sojus MS-06 ble skutt opp med en rakett av typen Sojus-FG fra rakettoppskytingsbasen i Bajkonur i Kasakhstan.

De tre romfarerne ankom ISS klokken 4:55 natt til onsdag norsk tid.

For russiske Alexander Misurkin (39) er dette hans andre oppdrag på ISS. Amerikanske Joe Acaba (59) har vært på ISS to ganger før der han har tilbrakt til sammen 138 dager. Jevngamle Mark Vande Hei tar på sin side fatt på sin første periode noensinne på romstasjonen.

De tre skal tilbringe fem måneder på ISS, der italienske Paolo Nespoli, russiske Sergej Riazanski og amerikanske Randy Bresnik har vært siden slutten av juli. De tre sistnevnte drar hjem til jorda i desember.

Acaba, som har familiebakgrunn fra Puerto Rico, sa på en pressekonferanse før avreise mandag at han skulle spille latinamerikansk musikk under reisen mellom jorda og ISS.

– Jeg kan garantere mine kolleger med at de ikke kommer til å falle i søvn mens jeg spiller musikken, og hvis dere ønsker å danse til klokka 3 om natten om bord i vår Sojus-romkapsel, tror jeg dere kommer til å like det, sa han.

ISS går i bane rundt jorda i en høyde på 400 kilometer. En runde rundt jorda tar 90 minutter og hastigheten er på 28 000 kilometer i timen.

Annonse

Emneord