Her henger Curiosity

Moderskipet klarte å knipse rombilen på vei mot målet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kapselen med rombilen Curiosity henger fint under den spesialkonstruerte fallskjermen. Bildet viser at skjermen er fullt utslått og fungerer akkurat som den skal. (Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)

- Tipper du kan anse oss som det nærmeste du kommer paparazzier på Mars. Vi tok definitivt NASAs nyeste kjendis på fersken, sier Sarah Milkovich.

Hun en av forskerne bak høyresolusjonskameraet HiRISE på Mars Reconnaissance Orbiter – Curiositys moderskip. Milkovich og kollegaene er nå såre fornøyd med fotoet som HiRISE knipset under gårsdagens marslanding.

Det har foreviget Curiosity hengende under den nesten 16 meter brede fallskjermen, rundt tre kilometer over overflata på den røde planeten.

Komplisert knips

Det kan kanskje høres ut som en smal sak å fotografere en såpass diger dings, men det er det ikke, forsikrer forskerne i en pressemelding fra NASA.

Mars Reconnaissance Orbiter hang hele 340 kilometer over roveren da bildet ble knipset.

- Dersom HiRISE tok bildet et sekund tidligere eller et sekund senere, ville vi antageligvis se på et tomt marslandskap, sier Milkovich.

- Når du tar med i betraktninga at vi har jobbet med denne sekvensen siden mars (måned) og måtte laste opp kommandoene til romskipet rundt 72 timer før bildet ble tatt, begynner du å ane hvor vanskelig dette fotoet var å oppdrive.

Curiosity svever rundt tre kilometer over marsoverflata, 340 kilometer under Mars Reconnaissance Orbiter og kameraet HiRISE. (Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)

Powered by Labrador CMS