Annonse

Astronauter på leting etter underjordisk liv

Fremtidige astronauter skal trene på å oppholde seg i rommet ved utforsking av dype grotter på Sardinia, og mens de er der nede skal de lete etter liv.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet er fra forbedelsene til fjorårets CAVE-trening. (Foto: ESA–R. Bresnik)

Det nye treningsprogrammet, som kalles Cooperative Adventure for Valuing and Exercising human behaviour and performance Skills, eller CAVES, skal forberede seks astronauter på fremtidige romferder.

Men mens de er der nede, skal de også lete etter underjordisk liv.  Grottene under den solrike italienske øya Sardinia er nemlig ikke særlig godt kartlagt.

Mye til felles med romferder

Ifølge den europeiske romfartsorganisasjonen ESA har utforsking av grotter mye til felles med det å reise i rommet, blant annet det å takle total isolasjon fra verden utenfor, minimalt med privatliv, tekniske utfordringer og begrensede ressurser.

Astronautene skal bruke de samme sikkerhetsregimene som brukes under en romferd, og de skal teste nytt kommunikasjonsutstyr.

Astronautene øver på en såkalt spacewalk, det å bevege seg for eksempel på utsiden av den internasjonale romstasjonen. (Foto: ESA–R. Bresnik)

Det underjordiske treningsopplegget ble brukt også i fjor, og astronauter fra både Europa, USA, Japan og Russland var med.

Seks dagers grotteferd

Først skal de seks utvalgte kurses, og så blir de sendt ned i grottene i seks dager. De får bare lov til å bestille nye forsyninger én gang i løpet av oppholdet, og de må gi mannskapet oppe på bakken minst 24 timers varsel på å forberede sendingen.

Astronautene skal utforske hittil ukjente områder i det omfattende grottenettverket, og kartlegge hvor de går slik at de kommer seg trygt ut igjen.

Den underjordiske romferden begynner 7. september.

Her kan du se en video fra årets forberedelser:

(Video: ESA)

Referanse:

Astronauts searching for life – underground, pressemelding fra ESA, 27/8-12

Powered by Labrador CMS