Japan vil bygge bemannet månebase

Japan ønsker å bygge en bemannet månebase som skal stå ferdig innen år 2030. Planene er klare, men penger er ennå ikke bevilget, sier talsmenn for den japanske romfartsadministrasjonen JAXA.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Grunntrekkene i prosjektet ble lagt fram på en internasjonal konferanse i Tokyo denne uken, meldte nyhetsbyrået AFP onsdag.

Håpet er at de første japanske astronautene kan lande på månen rundt år 2020, og sette i gang byggeprosjektet som skal vare i ti års tid.

- Det er foreløpig uklart om planen lar seg gjennomføre, ettersom det bare kan skje med den japanske regjeringens og det japanske folkets uttrykkelige samtykke. Men teknisk blir det nok mulig om et tiår eller to, sier JAXA-talsmann Satoki Kurokawa.

Japans romfartsprogram led et alvorlig tilbakeslag i 2003, da utskytingen av en satellitt måtte avbrytes bare ti minutter etter start. Siden da har japanerne gjort en rekke framskritt i utviklingen av raketter og annen romteknologi.

USA, som foreløpig er det eneste landet som har sendt mennesker til månen, planlegger en bemannet ferd til planeten Mars innen år 2020.

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, Kina og India vil alle gjennomføre ubemannede måneferder de neste par årene.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS