Planlegger rakettstyrt på månen

NASA planlegger å styrtlande en rakett i et krater ved månens sydpol. Hensikten er å finne ut om det er is under overflaten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Først smalt NASA romsonden Deep Impact inn i kometen Tempel 1. Nylig ble det klart at NASA planlegger flere smell i rommet. Nærmere bestemt på månen, melder Science Daily News.

Planen er å styrte en rakett ned i Shackleton-krateret.

Vann på månen?

Shackleton-krateret ligger i et 12 kilometer dypt basseng ved månens sydpol. Dypet av krateret ligger i evig mørke, men kanten er opplyst av sola. På grunn av dette regnes Shackleton-krateret som en god kandidat dersom man noensinne skal bygge en månebase.

Men først skal krateret få seg en smell. I oktober 2008 skal en rakett ta av fra jorda og ende opp i støvet på månen. Hensikten er å virvle opp mest mulig av dette støvet, slik at det er mulig å finne ut om det er is begravet under overflaten.

Så er det is på månen? Det er i hvert fall hydrogen der, om man skal tro instrumentmålinger av overflaten. Spørsmålet er om dette hydrogenet er i form av vann. Og dersom det finnes frossent vann, kan dette brukes til drivstoff for NASAs romferder lenger ut i rommet. Med Mars øverst på reiseplanen.

Spektakulært smell

Planen er at de øverste delene av raketten først skal smelle ned i krateret, og deretter skal en satellitt følge hakk i hæl for å se etter om det er noe is i støvskyen som virvles opp.

Det kommer til å være litt av et syn, og dette vekker stor entusiasme hos Peter Schultz fra Brown University på Rhode Island. Schultz er å regne for veteran innen romvandalisme, siden han var med på Deep Impact-teamet som knuste kometen Tempel 1.

- Den eneste måten å komme seg under overflatelaget på Månen på, er ved å smelle noe ned i det. Det er billig, og det kommer til å slenge en masse støv og skitt opp fra bakken, sier Schultz til Science Daily News.

Powered by Labrador CMS