Den norskbygde minisatellitten NCUBE2 har ikke gitt fra seg ett eneste pip i verdensrommet. Nå er håpet at tvillingen Rudolf skal gi norsk satellitt-suksess på nyåret.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
NCUBE1, som altså kalles Rudolf, skal skytes opp fra romfartsbasen i Baikonur i Kasakhstan.
Her kan du se en animasjon laget av Norsk Romsenter, som illustrerer satellittens ferd i verdensrommet.
Opprinnelig var avgangen satt til januar 2006, men det blir utsettelse, noe som ikke er helt uvanlig i romfartsbransjen.
Nå vil oppskytingen sannsynligvis finne sted i løpet av mars, opplyser Eystein Sæther ved Andøya Rakettskytefelt. Sæther har vært teknisk koordinator for det norske studentsatellitt-prosjektet de siste par årene.
Nær identiske teknologisk
Etter oppskytingen i Baikonur vil forhåpentlig bakkestasjonene i Narvik og på Svalbard klare å fange opp etterlengtede signaler.
De norske tvilling-satellittene er på det nærmeste identiske teknologimessig, og Rudolf (NCUBE1) skal utføre de samme oppgavene som NCUBE2 var tiltenkt.
Det vil si overvåking av reinsdyr, og skipstrafikk langs norskekysten. Bevegelsene skal følges ved hjelp av AIS (Automatisk identifikasjonssystem), som vanligvis brukes i skipstrafikk. Nå testes det ut via satellitt.
Når Rudolf entrer verdensrommet, vil han ikke mangle selskap.
I alt 13 minisatellitter slippes løs ved denne oppskytingen, som er et amerikanskledet internasjonalt samarbeidsprosjekt ved California Polytechnic State University i USA, opplyser Norsk Romsenter.
Skuffet etter første oppskyting
Første norske forsøk gikk definitivt ikke etter oppskriften. Flere CubeSat-er var med på lasset, da NCUBE2 ble skutt opp sammen med ESA-satellitten SSETI Express 27. oktober i år. Men bare den norske satellitten forble taus.
Flere ukers lytting ga ikke resultat. Dét var naturlig nok en skuffelse for de rundt 80 norske studentene som har vært involvert i det langvarige prosjektet.
En teori går ut på at NCUBE2 fortsatt sitter fast inne i SSETI Express.
I så fall vil den ifølge Norsk Romsenter komme løs etterhvert, fordi en tråd som holder igjen luken smuldrer opp med tid og stunder.
Men selv om dette skjer, er det på ingen måte gitt at satellitten vil fungere. Da er nok forhåpningene til Rudolf i 2006 langt større.