Norsk studentsatellitt krasjlandet

Den norske minisatellitten NCUBE1, som også ble kalt "Rudolf", gikk i bakken like etter oppskytingen fra romfartsbasen Baikonur i Kasakhstan onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Cube Sat’en “Rudolf” skulle sammen med 12 andre små satellitter fraktes ut i verdensrommet ved hjelp av en russisk rakett av typen Dnepr. Men denne fikk problemer og styrtet, melder NTB.

Resten av satellittene den russiske raketten hadde med seg, kom fra universiteter og høyskoler i USA, Sør-Korea og Japan.

Oppskytingen klokken 21.43 norsk tid fant sted på romfartsbasen Baikonur i Kasakhstan. Men etter bare 86 sekunder gikk noe galt. Raketten styrtet i et ubebodd område 25 kilometer fra basen.

En spesialkommisjon er nå sendt ut for å undersøke omstendighetene og årsaken til krasjet.

Tvilling-satellitter

Det norske bidraget Rudolf var tvilling-satellitten til forgjengeren NCUBE2, som ble skutt opp sammen med ESA-satellitten SSETI Express 27. oktober 2005.

De to minisatellittene, som begge hadde målene 10 x 10 x 10 centimeter, ble bygd av rundt 80 norske studenter og var på det nærmeste identiske teknologimessig.

Satellittenes oppgaver i verdensrommet skulle være å teste ut AIS (Automatisk identifikasjonssystem) via satellitt.

Siden bakkestasjonene aldri fikk kontakt med NCUBE2 i verdensrommet, var det naturlig nok stilt forventninger til at etterkommeren “Rudolf” skulle klare å overvåke reinsdyr - og skipstrafikk langs norskekysten.

Mange involvert i NCUBE-program

De norske satellittene NCUBE1 (Rudolf) og NCUBE2 har blitt bygd av studenter ved Høyskolen i Narvik, NTNU i Trondheim, Universitetet for Miljø og Biovitenskap i Ås og universitetene i Bergen og Oslo, opplyser Norsk Romsenter.

Det norske NCUBE-programmet har ifølge romsenteret kostet to millioner kroner og er finansiert av Norsk Romsenter og Andøya Rakettsskytefelt.

Norsk industri har bidratt med ekspertise under konstruksjon og bygging.

- Hensikten har vært å utdanne folk til å bygge satellitter, og det har vi definitivt oppnådd, sier Bo Andersen, direktør ved Norsk Romsenter til senterets internettside.

Powered by Labrador CMS