Hete nyheter fra Hinode

Du kan se den supervarme koronaen, der gassen som lyser har en temperatur på flere millioner grader. Solsatellitten Hinode har levert sine første bilder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

" Den japanske solsatellitten Hinode har levert sine første bilder av solen etter oppskytingen i september."




Solens mildt sagt varme atmosfære blir gransket med Hinodes skarpøyde teleskop. Og bildene av overflaten blir svært skarpe, viser det seg.

- Dette er meget gode nyheter for solforskere verden rundt, sier solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

- Mange har ventet spent på om instrumetene og optikken har tålt de enorme påkjenningene som en oppskyting fører med seg.

Varme hilsener fra rommet

Atmosfæren rundt solen er faktisk varmere enn overflaten til sola, som “bare” holder 5-6000 grader, opplyser romsenteret.

Nå skal Hinode gi forskerne ny kunnskap om prosessene på solen. På den måten kan vi øke forståelsen av hva som påvirker klima og teknologi - og dermed folks hverdag.

Satellitten ble skutt opp fra japan 22. september i år, og skiftet navn fra Solar B til Hinode etter at den var kommet ut i rommet. Bildene som nå foreligger, blir karakterisert som testbilder.

De kommende fire ukene vil instrumentene bli prøvd ut i forskjellige operasjonssekvenser. Mens denne testingen pågår skal Hinode sende ut flere bilder, skriver romsenteret på sin nettside.

Fikk bekreftelse

- I midten av desember regner vi med at Hinode er klar til å starte opp for fullt med kontinuerlige observasjoner, fortsetter Brekke.

Romsenteret mottok tirsdag denne uken en bekreftelse på at Universitetet i Oslo og Kongsberg Satellite Services har bestått eksamen i henhold til kravspesifikasjonene fra den europeiske romorganisasjonen ESA, som senteret formulerer det.

Dette betyr at første del av kontrakten på 60 millioner er oppfylt.

- Dermed er alt klart for at Norge nærmest blir nervesentralen for HINODE-prosjektet. Vi står for både nedlesing av data og distribusjon til solforskere verden over, opplyser solforskeren.

Les mer:

Norsk Romsenter: Sola sett fra Hinode

Powered by Labrador CMS