Annonse

Første norske satellitt sendt ut

Den historiske, første norskbygde satellitten NCUBE2 ble sendt ut i verdensrommet klokka 08.52 i morges norsk tid.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppskytningen skjedde fra romfartsbasen Plesetsk i Russland, og var vellykket. Den norske satellitten er en liten Cube Sat som ikke er større enn 10 x 10 x 10 centimeter, og veier rundt én kilo.

I en kort melding klokka 12.30 torsdag opplyste Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) at NCUBE2 er i bane. Satellitten går i polarbane cirka 680 kilometer ut i verdensrommet.

Det første fullt ut norskproduserte satellittbidraget skal overvåke både skipstrafikk langs norskekysten, og reinsdyr på Filefjell, som utgjør fjellpartiet på overgangen mellom Valdres og Sogn.

Tester signalsystem

NCUBE2 skal teste ut om det høyfrekvente signalsystemet Automatisk Identifikasjons System (AIS), som vanligvis brukes i skipstrafikk, også fungerer via satellitt.

"Ett av reinsdyrene på Filefjell med AIS-halsbånd som skal spores av NCUBE2. Foto: Petter Kittelsen, UMB"

Sin beskjedne størrelse til tross, NCUBE2 inneholder rundt 1 000 komponenter, deriblant en minidatamaskin, antenner, styringssystem, solcellepanel og batterier, opplyser Norsk Romsenter.

Her kan du se en animasjon fra romsenteret med NCUBE2 i verdensrommet.

De to bakkestasjonene som skal hente ned informasjonen som satellitten fanger inn, lagrer og sender videre, er plassert i Narvik og på Svalbard.

Følge reinsdyr

Den norske mini-satellitten er resultatet av et studentprosjekt. Over 80 studenter fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, høgskolen i Høgskolen i Narvik og Universitetet for Miljø og Biovitenskap (UMB) på Ås har testet, utviklet, og bygd NCUBE2.

Det har også kommet teknologiske innspill fra Universitetet i Oslo og Forsvarets Forskningsinstitutt på Kjeller.

"NCUBE i et såkalt rentrom på NTNU. Foto: Bjørn Pedersen"

Det er Filefjell Reinlag som har utstyrt et par tamrein med et spesiallaget halsbånd. Dette halsbåndet består av både en AIS-sender og en GPS-mottaker.

Ifølge romsenteret ser reinsdyreierne stor nytte i at dyrenes bevegelser overvåkes via satellitt, særlig når været er dårlig.

To millioner kroner

Siden de norske satallittene ikke er påkostet med deler og ledninger som er spesiallaget for romfart, regner man den forventede levetiden i rommet til et halvt år.

Prislappen på satelittene har vært rundt to millioner kroner.

Norsk romsenter opplyser også at prosjektet kom i gang i 2001, etter initiativ fra Andøya Rakettskytefelt, Norsk Romsenter og Nasjonalt Senter for Romrelatert Utdanning.

Men deretter var det studentene som tok over styringen og laget ferdig satellittene.

Les mer…

Det norske satellittprosjektet NCUBE

European Space Agency om det internasjonale satellittprosjektet

Student Space Exploration and Technology Initiative (SSETI)

Powered by Labrador CMS