Annonse

Kina nærmere eget navigasjonssystem

Da Kina skjøt opp to nye satellittraketter mandag morgen, tok de enda et skritt mot å få sitt eget navigasjonssystem. – En klar fordel for brukerne, sier norsk ekspert på satellittnavigasjon.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kina vil gjøre seg mindre avhengig av det amerikanske GPS-systemet, og er i full gang med å opprette sitt eget navigasjonssystem. Bildet viser en artists tolkning av en GPS-satellitt. (Foto: NASA)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Satellittnavigasjon:

Navigasjonssatellitter gjør det mulig for brukere å bestemme sin posisjon, hastighet og tid på eller over Jordas overflate. Posisjonsnøyaktighetene varierer mellom noen få mm til flere titalls m.

Moderne satellittnavigasjon skjer ved at satellitten kringkaster et signal som brukes for å bestemme avstand til satellitten.

Signalet inneholder også satellittens banedata og meget nøyaktig angivelse av tiden det ble sendt.

Mottakeren, ofte ikke større enn en mobiltelefon, sammenlikner tid for sendt signal med tid for mottak, slik at tiden radiosignalet har brukt kan finnes og avstanden til satellitten beregnes.

Flere målinger blir gjort samtidig ved hjelp av andre satellitter, og dermed kan mottakerens posisjon beregnes.

(Kilde: snl.no)

Med de to nye satellittene har Kina nå 13 navigasjonssatellitter i lufta. De kaller navigasjonssystemet Beidou, og det ble opererbart med dekning over Kina i desember i fjor.

I dag dekker Beidou den asiatiske delen av Stillehavet.

Landet har planer om å skyte opp til sammen 35 navigasjonsatelitter i Beidou-systemet, skriver BBC. Når det er gjort, blir Kina det tredje landet i verden til å få sitt eget slikt system.

Fra før av er det kun USA og Russland som er i besittelse av det.

 

______________________________

Les hele saken på NRK.no

 

Powered by Labrador CMS