Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Månestein er rikt på oksygen. Problemet er at oksygenet er kraftig bundet til andre stoffer. Steinene må varmes opp til to tusen fem hundre grader for å bryte bindingene og frigjøre surstoffet.
Eric Cardiff og kollegene hans ved NASAs Goddard Space Flight Center prøver å varme opp steiner fra jorda som ligner på månestein. På månen er det aldri skyer, og sola steker hele dagen. Med store linser kan sollyset samles og gjøre steinene varme nok.
Byggemateriale
Når steinen er smeltet og surstoffet frigjort, blir det et glassaktig mørkt slagg tilbake. Dette slagget kan brukes til å bygge med. Månekolonistene trenger skjold mot farlig kosmisk stråling, og her kan slagget komme til nytte.
Slagget kan også brukes som murstein til bygninger eller veier til månebilene som i framtida vil kjøre i skytteltrafikk på månebasen.
Snart skal en ny runde eksperimenter i gang. Her vil forskerne bruke enda hardere vakuum. Det vil si at nesten all lufta er pumpet ut og forholdene ligner enda mer på månen. Da kan surstoffet hentes ut ved lavere temperatur.
Månekonkurranse
Det er flere som arbeider med å lage luft på månen. En annen metode går ut på å blåse karbonoksid over månesteinen og varme den opp etterpå. Noen jobber også med å varme opp steinen til en lavere temperatur, men isteden bruke et elektrisk felt til å “suge” ut oksygenet.
Alle konkurrerer de om en pris fra NASA: MoonRox Challenge Award. Prisen går til den som før juni 2008 klarer å hente ut minst fem kilo oksygen fra en spesiell månelignende stein.
Tilbake til månen
NASA arbeider nå for fullt med å bringe mennesket tilbake til månen. Innen 2018 skal et nytt bemannet månelandingsfartøy være klart for oppskytning. Meningen er å utforske månen og forberede byggingen av en månebase.
Månebasen kan være selvforsynt i størst mulig grad. Da er vann og luft viktig. Forskerne har håp om å finne vann ved månens poler, og oksygen finnes altså over alt: I månesteinen.