Annonse

Nye bilder av kjempeplaneten Jupiters kaotiske virvler

Sonden Juno har tatt bilder av Jupiter i over åtte år. Se de nyeste bildene her.

Publisert
Kaotiske områder med massevis av virvelvind-stormer i atmosfæren. De kalles "Folded filamentary regions" på fagspråket.

Kaotiske områder med massevis av virvelvind-stormer i atmosfæren på Jupiter. De kalles folded filamentary regions på fagspråket. Bildet er tatt av sonden Juno på sin 66. forbiflygning av kjempeplaneten i oktober.

Sykloner på nordpolen

Sykloner på Jupiters nordpol. Stormene er flere tusen kilometer brede, og siden Jupiter ikke har noen fast overflate, så kan de fortsette å snurre i lang tid.

Juno slik den kan se ut over jupiter. Sonden ble skutt opp i 2011, og har surret rundt i Jupiter-systemet siden 2016. Oppdraget var egentlig ferdig i 2021, men det er utvidet fram til 2025.

Juno slik den kan se ut over Jupiter. Sonden ble skutt opp i 2011, og har surret rundt i Jupiter-systemet siden 2016. Oppdraget var egentlig ferdig i 2021, men det er utvidet fram til 2025. Sonden gjør stadig nye passeringer forbi Jupiter og månene der.

Jupiter i all sin prakt, sett av Juno i 2019. Her ser du tydelig den enorme røde flekken. Jorda kan som kjent få plass inne i denne flekken.

Jupiter i all sin prakt fotografert av Juno i 2019. Her ser du tydelig den enorme røde flekken, som er en storm. Jorda kan få plass inne i denne flekken, men det er tegn til at den krymper. I løpet av noen tiår kan den være borte.

Virvlene rundt sørpolen på Jupiter, sett i Forskjellige farger i atmosfæren kommer av forskjellige kjemiske stoffer, ifølge NASA. Det kan være ammoniakk, svovel og fosfor som står for noe av fargene, men mye er ukjent.

Virvlene rundt sørpolen på Jupiter, sett i 2017. Forskjellige farger i atmosfæren kommer av forskjellige kjemiske stoffer, ifølge NASA. Det kan være ammoniakk, svovel og fosfor som står for noen av fargene, men mye er ukjent.

Juno har også tatt bilder av Jupiters måner. Her er den svært vulkanske månen Io sett i desember 2023. Denne månen har svært høye og dramatiske fjell, opptil 18 kilometer høye. Du kan skimte fjellene på bildet.

Juno har også tatt bilder av Jupiters måner. Her er den svært vulkanske månen Io. Denne månen har fjell som er opptil 18 kilometer høye. Du kan skimte noen av dem på bildet.

Diagrammet viser alle forbiflygningene som Juno har gjort og skal gjøre forbi Jupiter.

Her finner du rådata som kommer rett fra sonden, som NASA legger ut fortløpende. 

Bildekreditering: 

Bilde 1:  NASA / SwRI / MSSS / Jackie Branc © Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Bilde 2:  NASA / JPL / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt

Bilde 3: NASA

Bilde 4: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Bilde 5:  NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Betsy Asher Hall/Gervasio Robles -

Bilde 6:  NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Bilde 7: NASA

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS