Stem på de beste sol-bildene

SOHO-satellitten har de siste åtte årene gitt oss verdifull innsikt i Solas mysterier, i tillegg til en lang rekke fantastiske bilder av stjernen i vårt solsystem. Nå kan du stemme fram dine favoritter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er snart åtte år siden satellitten SOHO ble skutt opp 2. desember 1995. I den anledning vil romobservatoriet ha hjelp fra publikum til å kåre de beste bildene som er tatt av Sola i dette tidsrommet.

Sammen med Space.com har folket bak SOHO valgt ut 30 bilder som har kommet til den endelige finalen.

Du kan stemme her.

De som ønsker det, kan bli med i trekning av en del flotte premier. Valget avsluttes 17. november, og resultatet vil bli offentliggjort på Space.com en uke senere. forskning.no vil også presentere vinneren.

Blant de mest suksessfylte prosjektene

SOHO er et av de mest suksessfylte romprosjektene gjennom tidene. For bare få uker siden ble folket bak SOHO tildelt en prestisjetung internasjonal pris fra The International Acadamy of Astronautics.

Prisen “The Academy Laurels for Team Achievements” er tidligere blitt tildelt det russiske teamet i romstasjonen MIR (2001) og det amerikanske romfergeteamet (2002).

Norge sentralt

Av de flere tusen som jobber med SOHO, ble 18 individuelle sentrale personer trukket frem for å motta den gjeve prisen. En av dem var den norske nestlederen for prosjektet, Pål Brekke.

Norske forskere og norsk industri har også stått sentralt under design og bygging. Norsk industri leverte varer og tjenester for ca. 80 millioner kroner.

Flere norske forskere ved Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo, under ledelse av Professor Olav Kjeldseth-Moe, er involvert - og de har vært blant de mest aktive SOHO-gruppene i hele verden.

Bedrer forståelsen

SOHO bidrar til en bedre forståelse av hvordan Sola bidrar til globale klimaendringer. Variasjoner i Solas totale energiutstråling og ultrafiolette stråling innvirker på oppvarmingen av kloden, og måles kontinuerlig fra SOHO.

Videre har SOHO vist seg å være den eneste satellitten som kan varsle kraftige solstormer som har retning mot Jorda. Disse stormene kan forårsake store problemer, blant annet brudd på radiosamband, forstyrrelse av navigasjonsutstyr, strømbrudd, tap av satellitter og økt korrosjon av rørledninger. Slike forstyrrelser kan også innvirke på geologiske undersøkelser, noe som er relevant for norsk oljeindustri.

Nedenfor følger noen av bildene du kan stemme på.








Powered by Labrador CMS