Annonse

Solprøver overlevde tidenes krasj!

Husker du romsonden som krasjet i Utah-ørkenen sist høst, med verdifulle prøver av solvinden om bord? Det viser seg at prøvene overlevde.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skjedde selv om fallskjermene sviktet og den lille romsonden ble knust da den dundret inn i ørkensanden i flere hundre kilometer i timen.

Kosmisk gåte

Prøvene som Genesis samlet inn i en periode over 27 måneder, skal fortelle forskerne hva solen egentlig består av. Til nå har man bare kunnet bruke analyser av lyset fra solen, men for første gang er partikler fra solvindene fanget og de skal gi mer presise svar.

Fangsten veier ikke stort, faktisk bare 10-20 mikrogram (0,00001-0,00002 gram), men det skal være nok til at forskere kan granske materialet i hundre år, med stadig forbedrede metoder.

Håpet er at prøvene skal røpe en kosmisk gåte, ved å fortelle forskerne hva urskyen som solsystemet oppsto fra for 4,6 milliarder år siden besto av.

James Bond-opplegg

Da Genesis kom tilbake til jorden etter å ha samlet prøver fra solvinden i tre år, skulle den fanges mykt opp i rene James Bond-stil. Etter at fallskjermene hadde utløst seg, skulle spesialtrent mannskap i to helikoptre fange opp sonden ved hjelp av en krok.

Helikoptrene var på plass der de skulle være, men kunne lite gjøre da sonden suste forbi dem uten at fallskjermene var utløst. Sonden ble knust da den boret seg godt ned i ørkensanden. Bildene av den dramatisk krasjen gikk verden rundt. Helt intakte

Kort tid etter krasjlandingen kom det uttalelser fra Genesis-prosjektet om at prøvene, eller i hvert fall deler av dem, kanskje kunne reddes. Etter flere måneders forsiktig jobbing i rene rom for å komme inn til de syltynne solvindprøvene, har forskerne nettopp åpnet siste barriere.

Og ufattelig nok er alle prøvene intakte. De er endatil i meget god stand, og forskerne jubler, forteller nettstedet astronomi.no.

(NTB)

Powered by Labrador CMS