Oppskytingen av Discovery utsatt to døgn

Oppskytingen av romferja Discovery er utsatt til lørdag kveld, etter at den planlagte oppskytingen torsdag måtte utsettes på grunn av tett skydekke.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.



Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA gjorde torsdag kveld de siste forberedelser til oppskytingen, som etter planen skulle skje 03.35 natt til fredag norsk tid. Avgjørelsen om å utsette utskytingen ble tatt i siste sekund.

Blant mannskapet på to kvinner og fem menn er også norsksvenske Christer Fuglesang (49), som vil bli første skandinav i rommet. Alle sju var på plass i romferja, fastspent i sine seter.

Værforholdene skiftet fra rødt til grønt og tilbake til rødt flere ganger i løpet av kvelden. Nedtellingen ble startet, men stoppet igjen snaut fem minutter før planlagt utskyting, i håp om at skydekket skulle lette.

Det gjorde det ikke, og oppskytingen ble utsatt i to døgn, til klokka 20.47 lørdag kveld, 2.47 natt til søndag norsk tid.

Værmeldingen er fredag er såpass dårlig at NASA-ledelsen ikke ser noen grunn til å gjøre et nytt forsøk da. Det er også bare 30 prosent sjanse for at værforholdene skal være bra nok lørdag, sier NASA-tjenestemenn.

Oppskytingen må skje i løpet av et tidsvindu på ti minutter, for at vinkelen mellom Cape Canaveral og romstasjonen ISS skal være den riktige. Romferden beskrives som det mest kompliserte romferjeoppdraget noen gang.

Fuglesang og resten av mannskapet skal delta i byggearbeidene på Den internasjonale romstasjonen (ISS), og romferja er lastet med flere viktige nye deler.

Fuglesang skal ut på to romvandringer, for å montere nytt utstyr og delta i oppkoblingen av det elektriske systemet på ISS. Doktorgraden i partikkelfysikk kommer godt med når han skal utføre flere eksperimenter som dreier seg om hvordan menneskekroppen reagerer på stråling.

(NTB)

Powered by Labrador CMS