Romkapselen Genesis skulle bringe stjernestøv fra Sola ned på Jorda men krasjlandet i ørkenen i Utah fordi fallskjermene ikke åpnet seg. NASA-forskerne mener det fortsatt er noe håp for den vitenskapelig verdifulle lasten.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
NASA hadde James Bond-planer om å få helikoptre ført av stuntpiloter fra Hollywood til å snappe romkapselen i fallet over ørkenen i Utah på onsdag - alt for å sikre en varsom landing for den dyrebare lasten.
Planene gikk rett i vasken da kapselens fallskjermer ikke løste seg ut, og hele greia fikk et ublidt møte med ørkensanden i 310 kilometer i timen. Kapselen lagde et stort hull i bakken, og ligner nå mer på en skraphaug.
Overopphetet batteri
NASA tror et overopphetet batteri kan ha vært årsaken til at kapselen krasjet. Batteriet skulle detonere eksplosive ladninger for å løse ut fallskjermene og bremse fallet ned mot jordoverflaten.
Romsonden Genesis har brukt over to år på å samle inn partikler fra solvinden, som skal ha vært uforandret i 4,5 milliarder år.
Partiklene skulle gi oss en bedre forståelse av hvordan Sola og planetene ble til. Også beholderen med de dyrebare solpartiklene er skadet. Beholderen skulle egentlig åpnes i et ultrarent laboratorium. Nå er prøvene sannsynligvis forurenset av ørkenen.
Første gang siden 1970-tallet
Genesis skulle være den første sonden til å ta med seg materie fra verdensrommet siden 1970-tallet.
Da ble steiner fra Månen fraktet til Jorda av amerikanske og bemannede Apollo, og russiske og ubemannede Luna. Genesis har kostet nærmere to milliarder norske kroner.
Kapselen har nå blitt fraktet til laboratoriet hvor forskerne klamrer seg til håpet om at partiklene fra Sola sitter fast i innsamlingsplatene, mens skitten fra Utah-ørkenen kan børstes av overflaten. Da kan prøvene kanskje ha en vitenskapelig verdi likevel.