Under oppskytning og landing må astronauter ha på seg romdrakt. NASA utlover en premie til den som kan finne opp et nytt system slik at astronautene kan gjøre sitt fornødne i draktene sine i opptil seks dager

Astronauter trenger din hjelp med å gå på do

NASA ber om publikums hjelp for å finne løsningen på et uglamorøst, men viktig problem. Vinneren av konkurransen «Spacepoop» kan stikke av med over 250 000 norske kroner.

6.12 2016 04:00

– Må man, så må man. Og noen ganger må man i totalt vakuum, skriver den amerikanske romfartsetaten NASA på crowdsourcing-nettsiden HeroX.

Nå arrangerer NASA konkurransen «Spacepoop», som avsluttes 20. desember. Alle over 18 år kan delta, uansett fagbakgrunn og nasjonalitet. Alt du trenger å gjøre er å finne ut hvordan astronauter trygt kan gjøre sitt fornødne i romdraktene sine i opptil seks dager i strekk.

Arrangøren lover en premie på 30 000 dollar, rundt 252 000 norske kroner, til den som foreslår den beste løsningen. NASA melder at svært mange allerede har sendt inn sine bidrag.  

Trenger alternativ til bleier

Under oppskytning og landing må astronautene ha på seg romdrakter. På lengre reiser, eller hvis en ulykke oppstår, må de i verste fall ha på seg draktene i dagevis.

Fordi det er umulig å ta av draktene for å gå på do, leter NASA etter en ny oppfinnelse som kan brukes inne i drakten. Så langt har løsningen vært å bruke bleier, men disse holder ikke lenger enn én dag.  

Slik oppsummerer NASA hva de leter etter:

– Et system inne i en romdrakt som samler opp menneskelig avfall i opp til 144 timer, og som flytter det vekk fra kroppen uten bruk av hender. Systemet må fungere i verdensrommet, der faste ting, flytende ting og gasser svever rundt i mikrogravitasjon, og ikke nødvendigvis blander seg og oppfører seg på samme måte som på jorda.

Klikk her for å lese konkurransereglene og sende inn din idé.

I denne videoen forteller astronaut Rick Mastracchio hvorfor et nytt avfallssystem kan være forskjellen på liv og død for astronautene i verdensrommet.

 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse