Internett kan skape en religiøs revolusjon

Også den norske Sjømannskirken har etablert et nettsted hvor man kan stille spørsmål til en prest 24 timer i døgnet, eller tenne et virtuelt lys om man vil. Slike tilbud reduserer terskelen for å oppsøke religiøse tilbud. Utbredelsen av religiøse tilbud på Internett gjøre noe med innholdet i religionene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette hevder høgskolelektor Marie von der Lippe ved Høgskolen på Nesna. På et Forskningsdagsarrangement på Nesna tirsdag, presenterte hun et utvalg religiøse hjemmesider.

- I dag kan du finne bokstavelig talt alt mellom himmel og jord av religiøse tilbud på Internett. Internett er i utgangspunktet en demokratisk struktur som unndrar seg sentralisert kontroll, og det store antallet religiøse internettilbud kan føre til at de tradisjonelle autoritetsbaserte religiøse retningenes fundament blir svekket. Isteden får vi et mylder av stemmer fra de ulike religionene, sier von der Lippe.

Alle får en stemme

- Internett gjør at “alle” kan få en stemme, enten de er kvinner eller menn, fargede eller hvite, osv. Dette er ikke minst interessant i forhold til islam, fordi nesten hvem som helst kan opprette en hjemmeside, stå frem som en mullah og for eksempel utstede en fatwa (formell religiøs uttalelse). Det er ikke mulig å passe på at kvinnene som deltar er tildekket, for å ta ett eksempel. Det er ikke engang mulig å vite om de er kvinner, sier von der Lippe.

- Dessuten blir det mulig å surfe rundt på nettet til du finner akkurat den religiøse uttalelsen som passer deg. Denne utviklingen tjener i alle fall ikke til å styrke de religiøse ekstremistene, tror von der Lippe.

Internett for å overleve

Den amerikanske forskeren Brenda Brasher, som blant annet har skrevet boka “Give me that online religion”, argumenterer for at de religiøse gruppene som profilerer seg på nettet også vil ha størst mulighet til å overleve. Det er for øvrig ikke bare islam som blir påvirket av internettutviklingen.

- Den norske Sjømannskirken har etablert et nettsted hvor man kan stille spørsmål til en prest 24 timer i døgnet, eller tenne et virtuelt lys om man vil. Slike tilbud reduserer terskelen for å oppsøke religiøse tilbud. Nettsurferne får en unik frihet til å velge mellom ulike menigheter og religiøse ledere, og muligheten for at flere religiøse bevegelser og organisasjoner vil ekspandere er absolutt tilstede takket være aktivitetene på internett, sier von der Lippe.

Religion online - eller Online religion

Nærmest samtlige religiøse grupperinger har funnet veien til cyberspace gjennom egne hjemmesider. Norske paganister, latinamerikanske pinsevenner, nordamerikanske muslimer og Vatikanets egne biskoper har alle en hjemmeside på nettet, som tilbyr informasjon om deres religion og deres religiøse møteplasser. Enkelte tilbyr også gudstjenester online, mens andre kan skilte med syndsforlatelse og skrifting via Internett. Muligheten for å konvertere er også til stede på enkelte jødiske og muslimske nettsteder.

- Det finnes i prinsippet to typer religiøse nettsteder. Den amerikanske forskeren Christopher Helland bruker betegnelsen “Religion online” om de nettstedene som primært tilbyr informasjon, og “Online religion” om de nettstedene som primært tilbyr religiøse opplevelser, sier Marie von der Lippe.

Eksempler på religiøse hjemmesider:

Gjennomfør en virtuell pilgrimsreise til Mekka, eller kjøp en boks med Koranen på 48 cd-er, eller kanskje en Barbie-dokke med muslimsk hodeplagg

Besøk Sjømannskirken, snakk med en prest, tenn et virtuelt lys

Gjennomfør en hinduistisk puja-ofring på skjermen, hvis du ikke har et alter i stua

Powered by Labrador CMS