Tid for symboler

Julefortellinger og ritualer er fulle av gammel symbolikk, både fra kristen og førkristen tid. I julen dukker både familie, forvandling, gjenfødelse og gaver dukker opp som kjernesymboler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jula er full av historier og symboler som henger sammen og går igjen, forteller Janne Stigen Drangsholt, postdoktor ved Institutt for fremmedspråk, Universitetet i Bergen.

Hun har forsket på mytiske mønstre i fortellinger, og julefeiringen er stappfull av symbolikk - som familie, gjenfødelse, forvandling, gaver og lys.

Familien - sterkt julesymbol

- Mange sekulære julefortellinger, for eksempel julekalenderne på NRK, som ”Jul i Svingen”, ”Blåfjell” og ”Amalies jul”, tar utgangspunkt i familien, sier hun.

- Familien som symbol står veldig sterkt i disse fortellingene, og man fokuserer også ofte på familier som ikke er som alle andre.

- I ”Jul i Svingen” for eksempel er det mange som er aleneforeldre, sier postdoktoren.

Den første julefamilien

Familiemotivet peker også tilbake til den første ”julefamilien” - Josef, Maria og Jesus.

- Familie er jo også et sentralt begrep i kristendommen, ettersom Jesus bruker den metaforen om seg selv. Han sier at Gud er hans far og at han er Sønnen, påpeker Drangsholt.

- Så om dette med å ha familiefester rundt juletider er et sekulært grep, har det også en spirituell betydning i tillegg.

Father Christmas

Heller ikke nissen slipper unna familiesymbolikken. Nei, ikke den norske gårdsnissen eller Santa Claus, men engelske ‘Father Christmas’, som dukker opp i barnevers og historier tilbake på 1600-tallet.

Denne figuren ligner ifølge Drangsholt mye mer på den tradisjonelle forestillingen om Gud som farsskikkelse (med den ultimate julegaven til mennesker).

Father Christmas har også en ”djevelskikkelse”, Black Peter, som straffet barn som ikke hadde vært snille.

- At synderne får sin straff passet også godt inn i den sterke puritanske tradisjonen på 1600-tallet, tilføyer Drangsholt.

Død og gjenfødelse

Feiringen rundt vintersolverv har også et sterkt mytisk fundament fra gammelt av:

Kortere, mørke dager blir lengre og lysere, og et symbol på død som forvandles til fødsel. Siden syklusen gjentas hvert år, symboliserer det også stadig gjenfødelse, ifølge Drangsholt.

- Her er vi inne i en myte som er blitt knyttet sterkt opp til historien om Kristus, nemlig myten om guden som går inn i et mønster av død og gjenfødelse for å kunne sikre liv for folket sitt.

- Knyttet opp til julefeiringen blir Jesu fødsel den absolutte gaven som sikrer dette mønsteret, sier Drangsholt.

Dickens og James Stewart

To kjente historier rundt juletider er Charles Dickens’ ”En julefortelling” og den amerikanske James Stewart-filmen ”It’s a wonderful life” som dukker opp på TV hver jul.

Begge historiene har hovedpersoner som får se hvordan livet hadde vært hvis de ikke hadde vært født - og i begge historier er fødsel og familie kjernesymboler, ifølge Drangsholt.

- Begge hovedpersonene blir født på ny gjennom at de innser hvor viktige de er for andre – både Scrooges “adopterte” familie, og i filmen med George Baileys egen kjernefamilie og menneskene i hjembyen, sier hun.

Arketypiske julesymboler

Å tenne lys har fra gammelt av en sterk symbolikk, og er fra kristen tid knyttet til Jesus som omtalte seg selv som verdens lys.

Og julegaver avspeiler Jesus som den ultimate gave:

- Disse symbolene ligger i bunn for nesten alt som har med julen å gjøre - alt som virkelig er verdifullt og som vi virkelig setter pris på med julen, konkluderer Janne Stigen Drangsholt.

Powered by Labrador CMS