Annonse

Kronikk: Insekter i Bibelen

Aller har hørt om gresshopper som den åttende landeplage i Egypt. Men hvor ofte omtales egentlig innsekter i Bibelen, spør Trond Hofsvang i denne kronikken.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gresshopper som den åttende landeplage i Egypt, manna fra himmelen og bibelord som ”Dere skal ikke samle skatter på jorden, hvor møll og mark ødelegger” er vel kjent for mange.

Men hvor ofte omtales egentlig insekter i Bibelen?

Flere entomologer som har interessert seg for kulturell entomologi, har undersøkt hvor ofte og i hvilken sammenheng insekter nevnes i Bibelen. Kritsky (1997) er en utmerket referanse til et slikt arbeid.

Hva slags insekt? Problemer med å identifisere gamle hebraiske navn

Et stort problem er tolkningen av enkelte ord i de gamle tekstene. Hva slags insekter er det som beskrives, og refererer omtalen seg i det hele tatt til insekter? Montgomery (1957) diskuterer problemene med oversetting og navn på insekter.

I den hebraiske bibelen finnes det 9, muligens 10 navn på gresshopper (”locusts”). I engelske oversettelser i det 17. århundre ble disse navnene brukt om forskjellige grupper av insekter som gresshopper, biller, larver av sommerfugler og andre insekter.

Mer moderne oversettelser har brukt navn som refererer seg til forskjellige stadier av den vanlige ørkengresshoppen i området eller til forskjellige arter av gresshopper. Et eksempel finnes i Joel 1:4 der det er en beskrivelse av avlinger som ødelegges.

Dette er i følge Montgomery (1959) en beskrivelse av herjinger av gresshopper i forskjellige stadier og ikke av forskjellige grupper av insekter som man tidligere trodde:

What the cutting locust left, the swarming locust has eaten. What the swarming locus left, the hopping locust has eaten, and what the hopping locust left the destroying locust has eaten” (1952 The Holy Bible: Revised Standard Version, New York).

Hvis vi sammenligner den norske bibeloversettelsen fra 1930 med den nyeste fra 1978/1985, finner vi nok spor av den samme forvirringen når det gjelder navnsetting på insekter.

I 1930-utgaven het det (Joel 1:4): ”Hvad gnageren har levnet, har vrimleren ett, og hvad vrimleren har levnet, har slikkeren ett, og hvad slikkeren har levnet, har skaveren ett”. 

I den nyeste norske utgaven er teksten:”Det åmen levnet, åt gresshoppen opp, det gresshoppen levnet, åt larven opp, det larven levnet, åt gnageren opp”.

Kritsky (1997) kommenterer for øvrig nøyaktigheten i de entomologiske observasjonene ved å henvise til Tredje Mosebok 11: 20-21:

Alt kryp som har vinger og går på fire føtter, skal være en styggedom for dere. Av alt kryp som har vinger og går på fire føtter, må dere bare spise det som ovenfor føttene har leggben til å hoppe på marken med”.

Hvorfor det her beskrives insekter med fire istedenfor seks bein, er ukjent.

Hvor ofte omtales insekter i Bibelen?

I tabell 1 gis en oversikt over insekter og edderkoppdyr som er omtalt i bibelen. Ser man bort fra referanser som har entomologiske assosiasjoner som honning og silke, kom Kritsky (1997) frem til at Bibelen inneholder 98 omtaler av insekter og andre leddyr. Gresshopper er den dominerende insektgruppen.

Tabell 1 er en norsk utgave av henvisningene til Kritsky (1997). Tabellen omfatter 90 bibelsteder med referanser til insekter. Elleve forskjellige insektgrupper er omtalt.

Dette er noe mindre enn hos Kritsky (1997), men dette skyldes hovedsakelig at den nyeste norske bibeloversettelsen bruker navnet ”gresshopper” om det som på engelsk benevnes som henholdsvis ”grasshoppers”, ”hoppers” og “locusts”.

I tabell 1 er det også satt inn fotnoter for å vise til forskjeller mellom eldre og den nyeste norske bibeloversettelsen.

Det er for eksempel uklart hvilken entomologisk begrunnelse norske bibeloversettere hadde for å bytte ut ”fluesvermer” (1930-utgaven) med ”klegg” (nyeste utgave) i Andre Mosebok kapittel 8. Noen av fotnotene i tabell 1 sammenligner også omtalen av insekter i engelsk og norsk utgave av Bibelen.

I tabell 2 er det satt opp 7 bibelsteder som det ikke refereres til hos Kritsky (1997), men som finnes i den nyeste norske bibeloversettelsen (Bibelselskapet).

Egypts ti landeplager og insekter

En av de mest kjente omtaler av insekter i Bibelen er tre av Egypts ti landeplager. Et gammelt dansk rim regner opp de ti plagene:

Vand til Blod og Frøers Mængde,
Myg dernest Ægypten trængte;
Utøj, Pest og Bylders Nød,
Hagel, Græshop, Mørke, Død

Med andre ord, tre av Egypts ti landplager var insekter: mygg, fluer/klegg (”utøj”) og gresshopper.

Andre Mosebok 8, 17: ”De gjorde så. Aron rakte ut hånden med staven og slo i støvet på jorden. Da kom det mygg både på mennesker og dyr. I hele Egypt ble alt støvet på jorden til mygg”.

Andre Mosebok 8:21: ”For hvis du ikke lar mitt folk fare, da sender jeg klegg over deg og dine menn, ditt folk og dine hus. Det skal bli fullt av klegg i egypternes hus og på deres jord”.

Den mest kjente av Egypts ti landeplager, er kanskje gresshoppene.

Ørkengresshoppe (schistocerca grgaria), en hann i grgarisk drakt, det vi si i den svermende fasen. Den sitter på en hirseplante i ørkenen i Eritrea nær kysten av Rødehavet. Dette er et viktig oppvekstområde for svermer av ørkengresshoppe. (Foto: Trond Hofsvang)

Andre Mosebok 10, 14: ”De drev inn over hele Egypt i store mengder og slo seg ned i hele landet. Aldri før hadde det vært en slik gresshoppesverm, og aldri mer skal det komme”. 

Sannsynligvis er det snakk om den vanlige ørkengresshoppen, Schistocerca gregaria (Forsskål 1775) (se bilde). I vandrefasen forflytter de seg med vinden i store svermer ut fra oppvekstområdene.

I Andre Mosebok heter det i kapittel 10:13: ”Moses rakte staven sin ut over Egypt, og Herren sendte en østavind over landet hele den dagen og hele natten. Da det ble morgen, kom østavinden med gresshoppene”.

Dette utsagnet stemmer den dag i dag. Bare ved hjelp av en sterk østavind som blåser kontinuerlig i minst 24 timer, kan svermene av vandregresshopper nå områder vest for den arabiske ørken, hvor de har noen av sine oppvekstområder (Harpaz 1973).

Produkter fra insekter

Omtale av forskjellige produkter fra insekter som silke og honning er ikke tatt med i tabell 1. Montgomery (1959) har satt sammen en oversikt som også omfatter slike referanser i Bibelen.

Her listes det opp følgende antall bibelsteder: for honning 54, bikake 9, manna 25, silke 4, rødfarge 47 (farge laget fra skjoldlus, på engelsk ”crimson” eller ”scarlet”), i tillegg 3 referanser til kløe forårsaket av insekter (”itch”, ”scab”).

Manna

”Hva er som manna i Egyptens land?” Svaret på dette i drikkevisen med tekst av Finn Bø er selvfølgelig ”Vårt øl”! Uttrykket ”manna fra himmelen” er gått inn det daglige språket i betydningen kjærkommen hjelp når man minst venter det.

Men hva er egentlig manna? Sammen med Egyptens plager er nok manna det best kjente eksemplet på omtale av insekter og insektprodukter i Bibelen.

Hva manna er, er noe omstridt. Leter man etter en forklaring på internett, finner man henvisninger nok til å danne grunnlaget for en anselig doktorgrad. En dominerende forklaring er at manna er honningdugg produsert av sugende insekter som skjoldlus, plantesugere eller sikader.

Honningdugg som er en blanding av sukker og andre plantekjemikalier, utskilles fra tarmen av mange sugende insekter som et overskudd av næring som disse insektene selv ikke har bruk for til egen vekst og reproduksjon.

Insektene som produserer manna, har busker i slekten Tamarix som vertplante.

En hyppig referanse for å forklare fenomenet, er de grundige studiene av manna i Sinai som Bodenheimer utførte. To nærstående skjoldlusarter gir i følge Bodenheimer (1947) opphavet til manna, Trabutina mannipara Ehrenberg som lever i fjellområdene og Najacoccus serpentius Green som lever i lavlandet.

Produksjonen av manna forekommer spesielt noen uker i juni hvert år. Den søte, klebrige honningduggen samler seg i dråper som drypper fra grenene i løpet av natten, ikke ulikt det som skildres i Annen Mosebok 16: 14-15:

“Da duggen gikk bort, fikk de se et fint, kornet lag bortover ørkenen. Det var som fint rim på marken. Da israelittene så det, sa de til hverandre: «Hva er det?» For de visste ikke hva det var. Da sa Moses til dem: «Det er det brødet Herren har gitt dere til mat»”.

I følge spørrespalten ”På larvestadiet” i Insekt-Nytt produseres manna av skjoldlusarten Eriococcus mainfer (mannaskjoldlus) (Hansen 2005).

Tabell 1

En oversikt over insekter og edderkoppdyr som er omtalt i Bibelen. Tabellen er en norsk utgave av henvisningene til Kritsky (1997).

Insekter og edderkoppdyr

Maur

Salomos ordspråk 6:6 - Gå til mauren, du late, se på dens strev og bli vis! 

Salomos ordspråk 30:25 - Mauren er ikke noe kraftig folk, men om sommeren skaffer den seg føde.                                                                                                                             

Bier

Femte Mosebok 1:44 - Da drog amorittene, som bodde der i fjell-landet, ut mot dere. De forfulgte dere som en sverm av bier, slo dere i Se’ir og drev dere helt til Horma. 

Dommerne 14:8 - En tid etter drog han ned igjen for å gifte seg med henne. Han tok av fra veien for å se etter åtselet av den løven han hadde drept. Da var det en bisverm og honning i løvekroppen.  

Salmenes bok 118:12 - De var omkring meg som bier. De sloknet som ild i tornekratt; jeg holdt dem fra livet i Herrens navn. 

Jesaja 7:18 - Den dagen skal det skje at Herren plystrer på fluene ved elveosene i Egypt og på biene i Assyria. Lopper

Lopper

Første Samuelsbok 24:15 - Hvem er det Israels konge er ute og leter etter? Hvem er det du forfølger? En død hund, en enslig loppe! 

Første Samuelsbok 26:20 - La ikke mitt blod væte jorden langt borte fra Herrens ansikt. For Israels konge er dratt ut for å lete etter en loppe som når en jager rapphøner i heiene. 

Fluer

Forkynneren 10:1 - Når en lager salve, kan døde fluer få oljen til å stinke og gjære. Litt dårskap veier mer enn visdom og ære. 

Jesaja 7:18 - Den dagen skal det skje at Herren plystrer på fluene ved elveosene i Egypt og på biene i Assyria.

Klegg

Andre Mosebok 8:21 1 - For hvis du ikke lar mitt folk fare, da sender jeg klegg over deg og dine menn, ditt folk og dine hus. Det skal bli fullt av klegg i egypternes hus og på deres jord. 

Andre Mosebok 8:22 - Men den dagen gjør jeg et unntak for Gosen, hvor mitt folk bor; der skal det ikke være klegg. Da skal du sanne at jeg, Herren, er i landet.               

Andre Mosebok 8:24 - Herren gjorde som han hadde sagt. Det kom en mengde klegg inn i husene til farao og hans menn. Hele Egypt ble herjet av klegg.

Andre Mosebok 8:29 - Moses svarte: «Jeg går nå ut og ber til Herren, og i morgen skal kleggen være borte fra farao og hans tjenere og hans folk. Farao må bare ikke narre oss mer, men la folket fare, så de kan ofre til Herren.                                                   

Andre Mosebok 8:30-31 - Så gikk Moses ut fra farao og bad til Herren. Og Herren gjorde det som Moses bad om. Kleggen ble borte fra farao og hans tjenere og hans folk; ikke én ble igjen. 

Salmenes bok 78:45 - Han sendte mot dem klegg som bet 2, og frosk som herjet blant dem 

Salmenes bok 105:31 - På Guds befaling kom det klegg og mygg i hver en bygd.

Mygg

Andre Mosebok 8:16 - Da sa Herren til Moses: «Si til Aron: Rekk ut din stav og slå i støvet på jorden, så skal det bli til mygg i hele Egypt!» 

Andre Mosebok 8:17 - De gjorde så. Aron rakte ut hånden med staven og slo i støvet på jorden. Da kom det mygg både på mennesker og dyr. I hele Egypt ble alt støvet på jorden til mygg. 

Andre Mosebok 8:18 - Spåmennene prøvde det samme med kunstene sine; de ville få fram mygg, men greide det ikke. Og myggen ble sittende både på mennesker og dyr.

Salmenes bok 105:31 - På Guds befaling kom det klegg og mygg 3 i hver en bygd.

Evangeliet etter Matteus 23:24 - Blinde veiledere, som siler bort myggen, men sluker kamelen!

Møll

Jesaja 50:9 - Se, Herren min Gud kommer meg til hjelp. Hvem vil da kjenne meg skyldig? De skal alle bli utslitt som klær, møll skal ete dem opp.

Jesaja 51:8 - De skal bli som møllspiste klær, lik ulltøy som er fortært av mott.  

Jakobs brev 5:2 - Rikdommen deres råtner, og klærne blir møllspist.

Evangeliet etter Lukas 12:33 - Selg det dere eier, og gi gaver til de fattige. Skaff dere pengepunger som ikke slites ut, en uforgjengelig skatt i himmelen, der tyver ikke kommer til og møll ikke ødelegger. 

Evangeliet etter Matteus 6:19 - Dere skal ikke samle skatter på jorden, hvor møll og mark 4 ødelegger og hvor tyver bryter inn og stjeler.

Evangeliet etter Matteus 6:20 - Men dere skal samle skatter i himmelen, der verken møll eller mark ødelegger og tyver ikke bryter inn og stjeler.

Larver/mark m.v.  

Apostlenes gjerninger 12:23 - Øyeblikkelig slo en Herrens engel ham fordi han ikke hadde gitt Gud æren. Han ble spist opp av mark og døde.

Andre Mosebok 16:20 - Men de adlød ikke Moses. En del av dem lot noe bli igjen til neste morgen. Da gikk det makk i det, og det luktet vondt. Og Moses ble harm på dem.

Andre Mosebok16:24 - Så la de det bort til om morgenen, som Moses hadde befalt. Da luktet det ikke vondt, og det kom ikke makk i det.

Jesaja 14:11 - Du som var så stor og stolt, er støtt ned til dødsriket med dine klingende harper. Nå ligger du på et råttent leie, mark og kryp er ditt teppe. 

Jesaja 41:14 - Frykt ikke, Jakob, du arme kryp, og dere, Israels menn! Jeg hjelper deg, lyder ordet fra Herren, Israels Hellige er din forløser.

Jesaja 66:24 - Og når de så drar bort igjen, ser de likene av de menn som gjorde opprør mot meg. Marken som eter dem, skal ikke dø, og ilden skal ikke slokne. De skal være en  gru for alle som lever. 

Job 7:5 - Min kropp er dekket med verkesår 5 og skorper, huden blir skrukket og brister.

Job 17:14 - Jeg roper til graven: «Du er min far!» og til krypet i jorden: «Min mor og søster!» 

Job 21:26 - Begge ligger de i jorden, dekket av mark og kryp.

Job 24:20 - Hans mor glemmer ham, makken mesker seg med ham, og ingen minnes han  lenger.

Job 25:6 - Hvor mye mindre da menneskekrypet, mannen – en mark som han er?

Jona 4:7 - Men ved daggry neste morgen sendte Gud en orm 6, og den stakk ricinus-busken så den visnet.

Evangeliet etter Markus 9:44, 46, 48 - der marken som eter dem, ikke dør og ilden ikke slukner. 

Salmenes bok 22:6 - Men jeg er en makk og ikke en mann, spottet av mennesker, foraktet av folk.

Skorpioner

Femte Mosebok 8:15 - Han ledet deg gjennom den store, uhyggelige ørkenen, hvor det var giftslanger og skorpioner, gjennom et uttørret land hvor det ikke var vann.

Esekiel 2:6 - Men du, menneske, vær ikke redd for dem, og frykt ikke for det de sier, enda de omgir deg med tornebusker, og du bor blant skorpioner.

Evangeliet etter Lukas 10:19 - ,jeg har gitt dere makt til å tråkke på slanger og skorpioner og makt over alt fiendens velde. Ingenting skal skade dere. 

Evangeliet etter Lukas 11:12 - eller gi ham en skorpion når han ber om et egg?

Johannes’ åpenbaring 9:3 - Ut av røyken kom det gresshopper som spredte seg over jorden, og de fikk samme makt som skorpionene på jorden. 

Johannes’ åpenbaring 9:10 - De hadde haler med brodd som skorpioner, og i halene deres lå makten til å plage menneskene i fem måneder.

Edderkopper

Job 8:14 - Hans trygghet henger i tynne tråder, han setter sin lit til spindelvev 7.

Gresshopper

Jesaja 40:22 - Herren troner over jordens krets, og de som bor der, er som gresshopper. Han brer himmelen ut som et slør og spenner den ut som et telt til å bo i. 

Fjerde Mosebok 13:33 - Der så vi også kjemper, anakitter av kjempeætt. Vi syntes selv at vi var som gresshopper mot dem, og det samme syntes nok de.

Joel 1:4 - Det åmen levnet, åt gresshoppen opp, det gresshoppen levnet, åt larven opp, det larven levnet, åt gnageren opp 8.

Joel 2:25 - Jeg gir dere igjen for de årene da gresshoppesvermen herjet, og larven 9, gnageren og åmen, min store hær som jeg sendte mot dere.

Salmenes Bok 78:46 - Han gav deres avling til gnageren, deres grøde til gresshoppesvermen. 

Nahum 3:15 - Du skal fortæres av ild, sverdet skal utrydde deg, lik gresshoppelarven ete deg opp, om dere er mange som gresshoppelarver, tallrike som en gresshoppesverm!

Nahum 3:17 - Dine oppsynsmenn er tallrike som gresshopper, du har en sverm av skrivere. De slår seg ned på muren når dagen er blitt sval; når solen renner, flyr de bort, og ingen vet hvor de er.

Salmenes Bok 105: 34-35 - På hans bud kom en gresshoppesverm og larver i talløse mengder. De åt opp alt som vokste i landet, og grøden på marken gnog de av.     

Amos 4:9 - Jeg slo dere med kornbrann og rust, jeg tørket ut hagene og vingårdene deres, og gresshopper åt opp fikentrær og oliventrær. Men dere vendte ikke om til meg, lyder ordet fra Herren. 

Amos 7:1 - Dette syn lot Herren Gud meg se: Han skapte gresshopper da håen tok til å vokse; det var håen etter kongens slått.

Andre Krønikebok 6:28 - Når det blir hungersnød i landet, når det kommer pest, når det kommer kornbrann og rust, gresshopper og gnagere 10, når fiender kringsetter byene der, når folket rammes av plager og sykdom. 

Andre Krønikebok 7:13 - Nå kan det hende at jeg lukker himmelen så det ikke kommer regn, og befaler gresshoppene å gnage av landet eller sender pest iblant mitt folk.

Femte Mosebok 28:38 - Mye korn skal du så i åkeren, men lite får du høste inn, for gresshoppene eter det opp.

Femte Mosebok 28:42 - Alle dine trær og grøden på din jord skal gresshoppene 11 ta.

Forkynneren 12:5 - Da gruer en seg for hver bakke, og skremsler lurer på veien. Mandeltreet blomstrer, gresshoppen sleper seg fram, og kapersen mister sin kraft

Andre Mosebok 10:4 - For nekter du å la mitt folk fare, da sender jeg i morgen gresshopper inn over ditt land.

Andre Mosebok 10:12 - Da sa Herren til Moses: «Rekk hånden ut over Egypt, så skal gresshoppene komme over landet og ete opp alt som vokser på marken, alt det haglet har spart.

Andre Mosebok 10:13 - Moses rakte staven sin ut over Egypt, og Herren sendte en østavind over landet hele den dagen og hele natten. Da det ble morgen, kom østavinden med gresshoppene.

Andre Mosebok 10:14 - De drev inn over hele Egypt i store mengder og slo seg ned i hele landet. Aldri før hadde det vært en slik gresshoppesverm, og aldri mer skal det komme.

Andre Mosebok 10:15 - De dekket hele landet, så markene ble svarte. Og de åt opp alle plantene på marken og all frukten som var igjen på trærne etter haglværet. Det ble ikke noe grønt igjen, verken på trær eller planter i Egypt. 

Andre Mosebok 10:19 - Da vendte Herren vinden og lot det blåse en sterk vestavind. Den førte gresshoppene bort og kastet dem i Sivsjøen 12. Det ble ikke en gresshoppe igjen i hele Egypt.

Jesaja 33:4 - Folk river til seg bytte som når gresshopper eter, som gresshoppesvermer styrter de løs på det. 

Jeremia 46:23 - Hogg skogen ned! sier Herren, den er blitt for tett. De er flere enn gresshopper, det er ikke tall på dem.

Jeremia 51:14 - Herren, Allhærs Gud, har sverget ved seg selv: Jeg skal fylle deg med mennesker, talløse som en gresshoppesverm. De skal sette i jubelrop mot deg.

Jeremia 51:27 - Løft et banner på jorden, blås i horn blant folkene, innvi folkeslagene til kamp mot Babylonia! Kall kongeriker sammen mot landet, Ararat, Minni og Asjkenas. Innsett en hærfører over dem! La hester rykke fram som bustete gresshopper!

Jeremia 39:23 - Lar du den springe som gresshoppen? Når den pruster stolt, står det skrekk av den. 

Dommerne 6:5 - Som gresshopper i mengde kom de med buskap og telt. Det var ikke tall på dem og kamelene deres. Hvor de kom, la de landet øde.

Dommerne 7:12 - Midjanittene, amalekittene og alle som tilhørte stammene i øst, lå nede i dalen så tett som gresshopper. Og kamelene deres var det ikke tall på; det var så mange av dem som det er sandkorn på havets strand. 

Første Kongebok 8:37 - Når det blir hungersnød i landet, når det kommer pest, når det kommer kornbrann og rust, gresshopper og gnagere, når fienden kringsetter byene der, når folket rammes av plager og sykdom.

Tredje Mosebok 11:22 - Av gresshoppeslagene kan dere spise disse: solam-gresshopper, hargol-gresshopper og hagab-gresshopper 13

Evangeliet etter Markus 1:6 - Johannes gikk kledd i en kappe av kamelhår og hadde et lærbelte om livet, og han levde av gresshopper og villhonning. 

Evangeliet etter Markus 3:4 - Johannes hadde en kappe av kamelhår og et lærbelte om livet, og maten hans var gresshopper og villhonning.

Nahum 3:15 - Du skal fortæres av ild, sverdet skal utrydde deg, lik gresshoppelarven ete deg opp, om dere er mange som gresshoppelarver, tallrike som en gresshoppesverm!

Salomos ordspråk 30:27 - Gresshoppene har ikke noen konge, men alle drar de ut, flokk etter flokk.

Salmenes bok 105:34-35 - På hans bud kom en gresshoppesverm og larver i talløse mengder. De åt opp alt som vokste i landet, og grøden på marken gnog de av.

Salmenes bok 109:23 - Jeg svinner som skyggen når dagen heller; som en gresshoppe feies jeg vekk.

Johannes’ åpenbaring 9:3 - Ut av røyken kom det gresshopper som spredte seg over jorden, og de fikk samme makt som skorpionene på jorden.                             

Johannes’ åpenbaring 9:7-9 - Gresshoppene så ut som hester rustet til krig. På hodet hadde de noe som lignet kranser av gull, og ansiktene var som menneskeansikter. Håret deres var som kvinnehår, tennene deres var som løvetenner, og brystet deres var som brystpanser av jern. Larmen av vingene deres var som larmen av mange hester og vogner som stormer fram til kamp.

Salmenes bok 78:46 - Han gav deres avling til gnageren, deres grøde til gresshoppesvermen.  

“Larver”

Nahum 3:16 - Dine kjøpmenn er flere enn himmelens stjerner. Larvene 14 kaster hammen og flyr.

“Kryp”

Tredje Mosebok 11: 20-21 - Alt kryp 15 som har vinger og går på fire føtter, skal være en styggedom for dere. Av alt kryp som har vinger og går på fire føtter, må dere bare spise det som ovenfor føttene har leggben til å hoppe på marken med.

Tabell 2

Insekter som forekommer i den nyeste norske bibeloversettelsen (se www. bibelen.no), men som ikke nevnes av Kritsky (1997).

Mygg

Jesaja 51:6 - Løft øynene mot himmelen, og se på jorden her nede! Himmelen skal forsvinne som røyk, jorden skal slites som klær, og de som bor der, skal dø som mygg.

Klegg

Jeremia 46:20 - En prektig kvige er Egypt, men en klegg fra nord slår seg ned på den.

Møll

Job 4:19 - enn si hos dem som bor i leirhus og bare har jord til grunnvoll. De knuses lettere enn møll. 

Job 13:28 - enda jeg er som en utslitt skinnsekk, likesom møllspiste klær.

Salmenes Bok 39:12 - Når du refser og tukter en mann for hans synd, da ødelegger du hans stas, som når møllen eter opp tøy.

Edderkopper

Bibelsted:

Job 27:18 - Det huset han bygger, er som spindelvev, som løvhytten vaktmannen lager seg. 

Jesaja 59:5 - De klekker ut orme-egg og vever spindelvev. 

Fotnoter:

1 I den norske bibeloversettelsen fra 1930 er landeplagen som omtales i Andre Mosebok 8fluesvermer”. I utgaven fra 1978/85 er den altså blitt til klegg”.

2 I den norske bibeloversettelsen fra 1930 står det: “Han sendte imot dem fluesvermer som fortærte dem”.

3 I følge Kritsky (1997) står det i The Revised English Bible: ”At his command came swarms of flies and maggots the whole land through”.

4 I den norske bibeloversettelsen fra 1930 står det: ”hvor møll og rust tærer”. I The Revised English Bible heter det: ”where it grows rusty and moth-eaten” (Kritsky 1997).

5 I den norske bibeloversettelsen fra 1930 heter det: ”Mitt kjøtt er klædd med makk og med skorper”.

6 I følge Kritski (1997) står det i The Revised English Bible: ”God ordained that a worm should attack…”

7 I følge Kritski (1997): ”a spider’s web”

8 Dette bibelstedet er spesielt kommentert i teksten i denne artikkelen.

9 The Revised English Bible: ”Hopper and grub and locust” (Kritsky 1997).

10 The Revised English Bible: ”locust new-sloughed or fully grown” (Kritsky 1997).

11 Kritsky (1997): ”mole cricket”. Men i en fotnote står det: ”There is no agreement as to which insect this passage refers”.

12 The Revised English Bible: ”Red Sea” (Kritsky 1997).

13 The Revised English Bible: ”every kind of longheaded locust, every kind of green locust, and every kind of desert locust” (Kritsky 1997)

14 I følge Kritsky (1997): dette dreier seg om grasshopper (“locusts”).

15 The Revised English Bible: ”teaming creatures” (Kritsky 1997).

Litteratur

Bodenheimer, F.S. 1947. The Manna of Sinai. The Biblical Archaeologist, Vol. X.1: 2-6.

Bibelselskapet. www.bibelen.no

Harpaz, I. 1973. Early entomology in the Middle East. In: Smith, R.F., Mittler, T.E., & Smith, C.N. (eds.), History of entomology. Annual Review, Palo Alto, California, pp. 21-36.

Hansen. L. O. 2005. “På larvestadiet”. Insekt-Nytt 30 (1/2).

Kritsky, G. 1997. The insects and other arthropods of the Bible, the new revised version. American Entomologist 43: 183-188

Montgomery, B.E. 1959. Arthropods and ancient man. Bulletin of the Entomological Society of America 5: 68-70

Powered by Labrador CMS