Annonse

Den religiøse populismens valgkamp

Den republikanske utfordreren Rick Santorum velger seg eksperter som kan si imot den liberale eliten, og som kommer med alternative forklaringer. Det klinger godt i de konservative evangelikalernes ører.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Republikanerne kjemper fortsatt om hvem som skal få utfordre Barack Obama i det amerikanske presidentvalget i november. Årets nominasjonskamp preges av svært konservative utspill, og kandidatene bruker mye tid og energi på å nå velgerne på den ytterste høyre fløy av amerikansk politikk.

Det er for eksempel velgere som identifiserer seg med Tea Party-bevegelsen – og den voksende gruppen av svært religiøse evangelikalere.

Rick Santorum (Foto: Gage Skidmore/Flickr Creative Commons) (Foto: Wikimedia Commons)

Randall Stephens er førsteamanuensis i historie ved Eastern Nazarene College i USA, og er for tiden i Norge på Fulbright-stipend for å forelese om sitt spesialfelt: Amerikansk religion.

– Veldig mange trodde racet skulle være over, og at Mitt Romney ville sikre seg nominasjonen tidlig. Men Santorum har klart å holde valgkampen sin levende gjennom et fokus på religiøse politiske saker, og kampen om kandidaturet har blitt en skikkelig valgkamp, sier Stephens.

– Dermed har religiøs populisme havnet i sentrum.

Elitekritisk utfordrer

Stephens skrev i fjor en bok om evangelikalsk tro i USA, og holdt forrige uke gjesteforelesningen Evangelical experts and the 2012 presidential election in the US på Universitetet i Oslo.

En evangelikaler er en personlig kristen som er ”født på ny” – det vil si at vedkommende har funnet troen personlig, og ikke bare fått den overlevert fra familien.

Han eller hun har et personlig forhold til Jesus, tror at bønn blir besvart personlig av Gud og troen preger hverdagen langt mer enn den gjør for den jevne statskirkekristne nordmann.

En spørreundersøkelse fra 2008 viser at om lag 26 prosent av amerikanere ser på seg selv som evangelikalere. Til sammenligning er 24 prosent katolikker og 18 prosent protestanter.

Rick Santorum er katolikk, men passer godt inn i den evangelikalske tradisjonen.

– Santorum angriper sekularister og klimaforskere, blant annet uttalte han i februar at han aldri har støttet global oppvarmingssvindelen, the hoax of global warming, sier Stephens.

– Santorums syn på evolusjon og menneskelig seksualitet og klimaforskning, for å nevne noe, resonnere i den delen av det amerikanske samfunn som føler at den sekulære, liberale eliten ikke vil det beste for dem, forklarer han.

Kritikk for misbruk av forskning

Stephens forteller at universitetene og mediene i USA, som i Norge, har en overvekt mennesker med liberale og moderate politiske meninger. Høyresiden er underrepresentert, for eksempel blant landets professorer.

Randall Stephens (Foto: Hanne Jakobsen)

Santorum støtter seg derfor til sine egne eksperter når de skal ta stilling til saker i valgkampen. Disse ekspertene er fremtredende evangelikalere som ønsker at religion og tro skal få en større rolle i samfunnet.

To av dem er psykologen James Dobson, og kreasjonisten Ken Ham.

Dobson, som startet organisasjonen Focus on the Family, har en doktorgrad fra University of Southern California og har gått offentlig ut og gitt sin støtte til Santorums kandidatur.

– Den støtten er viktig for konservative kristne som mener Dobson er en troverdig moralsk autoritet, påpeker Stephens.

Dobson mener blant annet at homofili er et livsstilsvalg, og at såkalt reparativ terapi kan hjelpe folk ut av legningen.

– For å støtte opp om denne påstanden plukker han forskning hint og her i respekterte medisinske tidsskrifter, og hevder så at forskningen viser at homofili kan kureres, sier Stephens.

Carol Gilligan, professor i psykologi ved New York University, er en av dem som har vært ute og offentlig bedt Dobson slutte å bruke hennes forskning på denne måten.

Fagfellevurdert kreasjonisttidsskrift

Ken Ham har på sin side en bachelor i miljøbiologi fra Queensland Instiute of Technology. Han har dannet organisasjonen Answers in Genesis, og fronter ung jord-kreasjonismen og en bokstavelig lesning av Bibelen.

For Ham peker alle vitenskapelige bevis mot at jorden ble skapt for om lag 6500 år siden. Ham er kanskje best kjent utenfor USA for sitt Creation Museum i Petersburg, Kentucky, der dinosaurer og mennesker lever side om side i utstillingene.

Fra en utstilling på Creation Museum i Kentucky (Foto: Anthony5429/Wikimedia Creative Commons)

Ken Hams organisasjon Answers in Genesis har dessuten sin egen fagfellevurderte journal, Answers Research Journal. I den finner vi studier som for eksempel ”Where in the world is the Tower of Babel”, ”The Human Retina Shows Evidence of Good Design” og ”Toward an Accurate Model of Variation in DNA”.

Forfatteren av sistnevnte arbeider som skattekonsulent for et privat firma i North Carolina.

Gudegitt autoritet

– Disse ekspertene, som Dobson og Focus on the Family, tilbyr motekspertise, en alternativ forklaring til det de sekulære ekspertene i for eksempel den amerikanske psykologiske foreningen, forklarer Stephens.

Den amerikanske psykologiforeningen har for eksempel publisert en uttalelse der de kategorisk avviser at homofili er en sykdom.

– Delvis er dette også mediene feil, fordi det ofte fokusers på at alle saker har to sider, og at man skal presentere begge i rettferdighetens navn, mener Stephens.

– Men en del ganger, som for eksempel med evolusjonsteorien, så finnes det ingen vitenskapelig uenighet – kontroversen eksisterer kun fordi disse alternative ekspertene fortsetter å terpe på at det er en kontrovers.

(Foto: Colourbox)

Dobson, Ham og historikeren David Barton er alle evangelikalske autoriteter som har vitenskapelig bakgrunn på en eller annen måte – om enn kun på bachelornivå. Allikevel er det den gudegitte autoriteten som til sist gjør dem til troverdige eksperter i den evangelikalske befolkningens øyne:

– Dobson og de andre snakker direkte med Gud, og for Gud. Da får du en tyngde som andre ikke har sjanse til å oppnå. Doktorgrader, nobelpriser og fast jobb ved et universitet betyr ingenting i møte med den typen autoritet, sier Stephens.

Det meste skjer i statene

Så sett at Santorum tok nominasjonen – og til og med vant frem hele veien til det hvite hus. Hva skjer da med amerikansk politikk? Sannsynligvis ikke veldig mye, tror Stephens.

– Det er godt mulig at han vil komme til å måtte distansere seg mer fra en del av de mer ekstreme synspunktene i den generelle valgkampen, for å kunne nå en bredere velgergruppe, sier han.

– En del mennesker vil bli opprørt dersom presidenten for eksempel utnevner en veldig konservativ leder for National Institute of Health, men i de fleste tilfeller er det allikevel på det statlige nivået disse tingene har noe å si.

For eksempel er det på det statlige nivået at Don McLeroy, en evangelist og republikaner fra Texas som sitter i statens skolestyre, har fått endret læreplanen i skolen slik at blant annet republikanske politiske teorier skal fremstilles mer positivt.

– En del mener allikevel at det ikke har så veldig mye å si hvilke synspunkter presidenten har. Ta for eksempel Ronald Reagan, som på et tidspunkt uttalte at evolusjonen var en teori som var i ferd med å gå av moten. Hadde det egentlig noe å si for hans presidentskap?

Tar mirakeluttalelser som en utfordring

Det kan imidlertid bli en unødvendig problemstilling. Natt til onsdag vant Mitt Romney enda et primærvalg, denne gangen i Illinois, og de fleste kommentatorer tror Romney vinner til slutt. Stephens slutter seg til denne oppfatningen.

Mitt Romney (Foto: Gage Skidmore/Flickr Creative Commons)

Romney har til sammenligning vært relativt moderat i sine religiøse uttalelser – blant annet uttalte han tidlig i valgkampen at han ikke har noen problemer med evolusjonsteorien.

– Jeg tror fortsatt det blir Mitt Romney som vinner nominasjonen til slutt, det er rett og slett så mye penger bak ham nå at det vil kreve et mirakel for at Santorum skal vinne. Det er for øvrig et ord Santorum er komfortabel med, sier Stephens.

– Romney har sagt dette om at Santorum trenger et mirakel, og Santorum ser ut til å ha tatt det som en utfordring.

De neste primærvalgene er i statene Maryland, Washington, D.C. og Wisconsin, og det aller siste valget holdes 26. juni i Utah. Landsmøtet til det republikanske parti, der kandidaten som skal til dyst mot Barack Obama til slutt skal bekreftes, avholdes i august.

Kilder:

R. J. Stephens og K. Giberson: Conservative Christianity and Its Discontents  Religion Dispatches, essay publisert 13. mars 2012

Pew Forum on Religion and Public Life: Statistics on religion in America

––-
Forsidefoto: Rick Santorum senker hodet i bønn på en samling i det republikanske parti i Arizona. (Foto: Gage Skidmore/Flickr Creative Commons)

Powered by Labrador CMS