Bare 23 prosent av Oslos unge mener at staten ikke bør blande seg inn når religion kommer til uttrykk i det offentlige rom, ifølge en ny rapport. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix)

Unge i Oslo er skeptiske til synlig religion

Ungdom i Oslo støtter sterkere opp om politiske og sosiale rettigheter enn religionsfrihet, viser en ny rapport. 

12.9 2017 10:21

I rapporten «Tro, tillit og toleranse» fra Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (Kifo) fremgår det at mange unge er skeptiske til at religion kommer til uttrykk i det offentlige rom, skriver Vårt Land.

Bare 23 prosent av Oslos unge mener at staten ikke bør blande seg inn når religion kommer til uttrykk i det offentlige rom. 43 prosent synes det er greit at staten bestemmer over synlige former for religion. Rapporten kartlegger Oslo-ungdoms holdninger til religion og menneskerettigheter i et flerkulturelt samfunn.

– 43 prosent er et høyt tall når vi vet at bare 23 prosent er tydelig uenig i utsagnet. Unges støtte til religionsfrihet er klart svakere enn støtten til andre menneskerettigheter, sier Kifo-forsker Pål Ketil Botvar, som har laget rapporten.

Rapporten viser at støtten til menneskerettigheter generelt varierer blant unge i hovedstaden. Rundt tusen elever ved videregående skoler i Oslo i aldersgruppen 16 til 19 år deltok.

Botvar mener svarene kan gi en pekepinn på holdninger i ­resten av samfunnet.

– Tidligere undersøkelser har vist at unge i Oslo er mer religionstolerante enn andre deler av befolkningen. Hvis man likevel finner motstand i denne gruppen kan man også regne med at det er mer motstand andre steder, sier forskeren.

Endret kl. 12.05: Denne saken ble først publisert med tittelen “Unge i Oslo er blitt mer skeptiske til synlig religion”. 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse