Fuglekvitter er godt for sjela, skal vi tro forskere. Her er Englands nasjonalfugl - «Robin» - rødstrupe på norsk.

Forskere anbefaler deg å lytte mer til fuglesang

Det kan gjøre godt for den mentale helsen. Men er det kvitringen i seg selv som gjør utslaget?

Lyden av fuglesang gjorde deltakerne i en studie mindre engstelige og paranoide.

Forskere fra Max Planck-Institute for Human Development står bak studien publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature.

Forskerne fikk nesten 300 mentalt friske deltakere til å lytte. De ville undersøke støyen fra byen mot den naturlige fuglesangen. Hva skjedde med folks symptomer på angst, depresjon og paranoia?

Seks minutter med lyd

Det var fire ulike lyder. Lav trafikkstøy, høy trafikkstøy, lav fuglesang og variert fuglesang.

Deltakerne lyttet til en av lydene i seks minutter. Før og etter svarte de på et spørreskjema med spørsmål om den mentale helsen sin. I tillegg gjorde de to ulike hukommelsestester.

Mer depresjonssymptomer av trafikkstøy

Studien deres viste at de som lyttet til fuglesang, opplevde å få mindre paranoia og angst etterpå. Når det gjaldt depresjon fant de ikke noen forskjell.

Hverken fuglesangen eller trafikkstøyen hadde noe å si for resultatet deres på hukommelsestestene.

Trafikkstøy gjorde imidlertid at depressive symptomer ble forverret. Spesielt om det var mange forskjellige lyder i det samme lydklippet.

– Friske mennesker kan også bli engstelige eller oppleve forbigående paranoide opplevelser, sier forsker Emil Stobbe i en pressemelding fra instituttet.

Det trengte altså ikke å være alvorlige symptomer deltakerne kjente på i studien.

Flere studier nevner fuglesang

Denne studien er ikke den første som viser en sammenheng mellom fuglesang og bedre helse.

I 2021 fikk forskeren Eleanor Ratcliffe fra University of Surrey i Storbritannia publisert en studie i det vitenskapelige tidsskriftet Frontiers in Psychology.

Der samlet hun mye av forskningen som allerede var gjort på feltet lydenes påvirkning på helsa.

En av lydene hun trekker frem er nettopp fuglesang.

Ro og stillhet er ikke fravær av lyd

Ro og stillhet er viktige aspekter ved å bruke tid i naturen, skriver Ratcliffe i artikkelen. Men det betyr ikke total stillhet.

Det handler heller om å høre mindre lyd fra det menneskeskapte samfunnet og heller behagelige lyder fra naturen selv.

Hun siterer en deltaker i en av studiene som sa det så fint: «Det var så utrolig å bare høre fuglene og knasingen fra alle dyrene rundt oss. Lydene av skogen, sprakingen fra kvistene og å høre det stille pustet fra vinden gjennom tretoppene om kvelden».

Det kan virke som om behagelige lyder i det hele tatt har en positiv effekt på folk. Selv om det ikke er helt konsist i forskningen hva det gjør med oss.

Helsebringende blomsterduft

I det hele tatt ser det ut til at inntrykk fra naturen har en positiv effekt på oss. Ikke bare lyder, men også synsinntrykk og lukter.

I 2021 skrev forskning.no om at lukten av pelargonia kan ha en positiv virkning på helsen. Professor i medisin ved NTNU Hans Nordahl kommenterte saken. Han trodde ikke nødvendigvis det var lukten i seg selv som gjorde utslaget. Kanskje gjelder det fuglesang også.

– Jeg tror at alt som gir gode assosiasjoner, gir bedre helse, sa professor Nordahl.

Fokuset vekk fra seg selv

Han mente at lukter kan ta fokuset bort fra sykdom og over på noe positivt utenfor oss selv.

– Alt som fører til ekstern oppmerksomhet og ikke på indre bekymringstanker, som er typiske ved utmattelsessyndromer og depresjon, er av stor verdi, sa han i 2021.

Forskning.no har skrevet mye om hvordan kontakt med naturen kan gjøre godt for den mentale helsen. Det skal være bra med et vindu mot det grønne eller en tur der du legger merke til detaljene rundt deg. Vi kan bli påvirket av naturen på 16 ulike måter, hevder forskerne bak en studie.

Referanse:

Stobbe, E., Sundermann, J. og Ascone, L. (2022). Birdsongs alleviate anxiety and paranoia in healthy participants. Nature.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS