At kontakt med naturen har en positiv effekt på menneskers helse er godt dokumentert. Men en ny studie fra University of Tokyo mener at du ikke nødvendigvis trenger å gå ut.

Har du et vindu ut mot det grønne? Det kan være en fordel under pandemien

Nok en undersøkelse viser en positiv sammenheng mellom kontakt med naturen og bedre psykisk helse. Og det skal visstnok ikke så mye til.

Nordmenn opplevde en kraftig økning i symptomer på både angst og depresjon etter korona-nedstengningen i mars, kunne forskning.no melde i oktober. Forekomsten var doblet eller tredoblet. Mange, lange dager innendørs og alene ga mye tid til grubling og bekymring.

Trenden er imidlertid global. Og forskere har angrepet problemet med nye studier; hva kan vi gjøre for å forebygge dårligere psykisk helse som følge av mindre sosial kontakt?

Undersøkte 3000 voksne

En gruppe forskere fra University of Tokyo ville finne sammenhengen mellom det å ha kontakt med naturen og hvor god en persons psykisk helse er. Studien publisert i tidsskriftet Ecological Applications.

3000 voksne fra Tokyo besvarte en online-spørreundersøkelse, og forskerne fokuserte på fem forskjellige mål: graden av depresjon, tilfredshet med livet, subjektiv lykkefølelse, selvtillit og ensomhet.

Men kontakt med naturen måtte ikke nødvendigvis medføre å gå ut i frisk luft, hvis man for eksempel er i karantene. Forskerne tok i betraktning to forskjellige varianter av naturopplevelser. Deltakerne svarte for det første på hvor ofte de var ute i det grønne - for eksempel i en park.

De svarte også på hvorvidt de hadde utsikt til naturen, i en eller annen form, gjennom vinduene i hjemmet sitt.

Grønne inntrykk gjorde dagene lysere

– Resultatene våre antyder at å være omgitt av natur kan fungere som en buffer for å redusere de negative effektene av en svært stressende situasjon, sier hovedforsker bak studien, Masashi Soga ved University of Tokyo, i en pressemelding.

Han og forskerteamet kom nemlig frem til at både oftere bruk av grøntarealer i nærområdet, og å ha utsikt til grønne områder gjennom et vindu, økte nivåene av tilfredshet med livet, subjektiv lykkefølelse og selvtillit – samtidig som det senket nivåene av depresjon og ensomhet.

At frisk luft og natur er sunt for både psykisk og fysisk helse er riktignok ikke noe nytt. At det hjelper å ha utsikt til trærne fra hjemmet, er kanskje litt mer overraskende.

Følelsen av å være en del av noe større

Kanskje er det en påminnelse om at naturen og livet går videre selv om vi lever i en usikker tid? Tidligere i november skrev forskning.no om en annen studie på hvordan mennesker blir påvirket av naturen.

Studien viste at en spasertur i uka, hvor man legger spesielt merke til små detaljer, gjør deg gladere og mindre stressa. Turen kunne like gjerne finne sted i byen som i skogen.

Å legge merke til små detaljer ved å for eksempel vende øynene ned mot bakken skal være god medisin mot stress.

Alt som skulle til, var å gå en 15 minutters tur i uka hvor deltagerne valgte en ny rute hver gang og la merke til detaljene rundt seg.

− Det er en bitte liten øvelse, og det skal bare skje en gang i uka. Allikevel slår det ut. Det er overraskende at det er så lite som skal til, sa Helga Synnevåg Løvoll, som kommenterte studien. Hun er førsteamanuensis ved Universitetet i Volda – og har selv forsket på effekten av naturopplevelser.

Skog mot vinterdepresjon

Og i tillegg til at smittetallene har økt de siste ukene, er vinteren på vei – og for noen er vinteren en tid man lett blir nedstemt. I år kommer det på toppen av eventuelle bekymringer knyttet til den pågående pandemien.

I 2019 skrev forskning.no om at britiske forskere anbefalte turer i skogen for å forebygge vinterdepresjon.

– Sansene våre aktiveres på en annen måte. Oppmerksomheten vår endres, vi blir mer tankefulle, humøret roer seg hvis vi er oppstemte, eller vi muntres opp dersom vi føler oss nedstemt eller deprimert. Fantasien vår vekkes og vi kan få et nytt perspektiv på livet, prosjekter og problemer, sa psykiater Allan Kellas til The Telegraph i fjor.

I 2019 skrev dessuten NHI om forskning som viste at en 20 minutters daglig pause i naturen er god medisin mot stress. Å gå eller sitte i minst 20 minutter på et sted man føler at man er i kontakt med naturen, skal være nok til å redusere kroppens nivå av stresshormon.

Og skal vi tro forskerne fra Tokyo, kan altså et vindu ut mot det grønne være nok til å ha en positiv effekt.

Referanse:

Soga, Masashi., Evans, Maldwyn J., Tsuchiya, Kazuaki., Fukano, Yuya. (2020). A room with a green view: the importance of nearby nature for mental health during the COVID‐19 pandemic. Ecological Applications.

Powered by Labrador CMS