Annonse

Synger seg friskere

Nå skal det forskes på hvordan korsang kan gjøre deg friskere til sinns. 

Publisert

– Jeg hadde egentlig ikke lyst, siden jeg hadde en skikkelig dårlig periode. Men så presset jeg meg til å tenke «hvorfor ikke?».

Det er Bjørn Egil Wold som forteller dette, etter at han hver tirsdag i tre måneder har møtt opp til sangøvelser for å få bukt med de psykiske helseplagene sine.

Har du angra på det?

– Aldri i verden! Aldri i verden! sier Wold. Han er på siste samling i prosjektet Syng deg friskere som ble startet opp i april i år.

Skal forske på sang

Felles for alle som deltar i korprosjektet er at de selv definerer at de har psykiske helseplager.

Bak prosjektet står Arve Almvik og Grete Daling. Han er prosjektleder og førstelektor i psyksisk helsearbeid ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Hun er musikalsk ansvarlig, sangpedagog og høgskolelektor i musikk ved samme institusjon.

De to kjenner hverandre godt og har korsang som felles lidenskap. Begge har med andre ord personlig erfaring som viser at det å synge i kor er bra for både kropp og sjel.

Og nå er de godt i gang med et eget forskningsprosjekt som tar sikte på å dokumentere dette.

– Det vi er interessert i å finne ut er om korsang som aktivitet, kan være en alternativ behandlingsmåte for folk med psykiske helseplager, ved siden av samtaleterapi, sier Daling.

Bjørn Egil Wold (t.v.) har deltatt i korprosjektet Syng deg friskere ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Arve Almvik og Grete Daling skal nå gå i gang med et forskningsprosjekt på samme tema. (Foto: Bjørnar Leknes)

– I Norden og i Norge er det forsket lite på dette med virkningene av tilrettelagte kortiltak for folk som har psykiske helseplager. Det er det som gjør dette så spennende, sier Almvik.

Balsam for kropp og sjel

Kurset er en del av prosjektet Korsang og psykisk helse som vil undersøke hva korsang kan bety for mestring og sosial tilhørighet for personer med psykiske helseplager. Her får deltakerne kyndig veiledning i stemme- og pusteteknikk gjennom ukentlige sangøvelser.

– Vi er overbevist om at musikk og sang er bra for kropp og sjel. Det er flere sider ved dette. Både den fysiske delen hvor du får kontakt med indre muskulatur. Men også mentalt gjennom at du finner ro og glede gjennom å jobbe med musikk sammen med andre, sier Daling.

For å belyse hvilken betydning kordeltakelsen har for mestring og sosial tilhørighet både under øvelsene og i hverdagslivet, har de gjennomført fokusgruppeintervju for flere av deltakerne.

Prosjektet tar sikte på å være i mål i 2016, og er støttet økonomisk av Extra-stiftelsen Helse og Rehabilitering, Rådet for psykisk helse og HiNT.

For Bjørn Egil Wold har korterapien vært en suksess.

– Jeg har vokst som person og funnet ut at om du bare puster rett og bruker kroppen litt, så får du til å slappe av mer. Nå tør jeg å synge mer. Dette har rett og slett gitt meg mer selvtillit og pågangsmot. Helt fantastisk, sier korsangeren fra Stjørdal.

Referanse:

Arve Almvik og Grete Daling. Prosjekt: Korsang og psykisk helse. Høgskolen i Nord-Trøndelag, 2015

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Nord-Trøndelag - Les mer

Powered by Labrador CMS