Tidsfristen nærmer seg, men du fortsetter å se videoer på mobilen. For mye prokrastinering kan gjøre deg syk, viser en ny studie.
(Illustrasjonsfoto: Iryna Imago / Shutterstock / NTB)
Pleier du å utsette ting du bør gjøre? Det kan du bli syk av
Prokrastinering kan føre til en rekke helseplager, ifølge en ny, svensk studie.
Du har en viktig frist på jobben. Dagene går. Hver morgen bestemmer du deg for å starte opp arbeidet. Men dagen og tiden går, du utsetter.
Du skal lese til eksamen, men kommer ikke i gang. Episode etter episode av Netflix-serien ruller over skjermen, mens du tenker: snart, snart.
Du bør gå til tannlegen, men utsetter. Det begynner å gjøre vondt i ei tann, men du utsetter enda litt til.
Det er veldig vanlig å utsette gjøremål. De fleste av oss gjør det iblant. Vi prokrastinerer.
Fører utsettelser til helseplager – eller omvendt?
Å prokrastinere er når vi, mot bedre vitende, utsetter noe som vi bør gjøre – selv om det får negative følger for oss.
Skjer det i blant og du stort sett har kontroll, er det kanskje ikke så farlig.
Nylig kom en svensk studie, som viser at om du utsetter for mange ting for ofte, kan det føre til dårligere helse.
Dette er ikke den første studien om prokrastinering og helsefølger. Men ifølge forskerne har ikke tidligere studier klart å svare på et viktig spørsmål.
Spørsmålet er om folk får dårligere helse fordi de utsetter legebesøk, sunnere kosthold eller treningsstart? Eller er det sånn at folk med dårlig helse prokrastinerer mer, fordi de ikke har energi til å gjøre oppgavene de burde gjøre.
Rammer studenter hardest
For å finne ut hva som fører til hva, rekrutterte de svenske forskerne mer enn 3500 studenter til studien sin.
Det er ikke tilfeldig at de valgte å undersøke studenter, for dette er en gruppe som er spesielt hardt rammet av prokrastinering.
I befolkningen generelt det 20 prosent som er rammet av prokrastinering, ifølge Store norske leksikon. Blant studenter er tallet mye høyere.
Mellom 50 og 70 prosent av norske studenter utsetter skriving og lesing, selv om det straffer seg for dem, viser en norsk studie fra 2022.
De svenske studentene oppga hvor ofte de utsatte viktige oppgaver. Med jevne mellomrom svarte de på spørreskjema om prokrastinering og helsen deres.
Etter ni måneder gjorde forskerne en oppsummering. Hvordan sto det til med helsen nå?
Ikke én, men flere helseplager
I løpet av studien var det 1000 studenter som falt fra studien. Forskerne oppgir ikke grunnen til frafallet - om det skyldes prokrastinering eller andre ting.
Det var likevel mer enn 2500 studentene som fullførte spørreskjemaene om somling og helse.
De som oppga høy grad av prokrastinering i første omgang, hadde oftere symptomer på depresjon, angst og stress etter ni måneder. De sov også dårligere, var mer ensomme, hadde dårligere råd og smerter i kroppen.
Det var ikke ett spesielt helseproblem som utpekte seg.
– Prokrastinering kan virke inn på en hel rekke helseproblemer, som psykiske lidelser, smerter og usunn livsstil, skriver de svenske forskerne i en artikkel på nettstedet Conversation.
De kan ikke være helt sikre. Kanskje studentene som prokrastinerer og har dårlig helse, har noe helt annet til felles?
Råd og hjelp mot prokrastinering
Forskerne sjekket derfor alder, kjønn, familiebakgrunn og tidligere psykiske eller fysiske diagnoser. Men ingen av disse tingene pekte seg ut som årsak til prokrastinering.
Resultatene våre viser tydeligere enn tidligere studier at utsettelser kan være dårlig for helsen, skriver forskerne.
Heldigvis finnes det gode råd mot ukloke utsettelser.
Du kan nemlig lære deg av med å prokrastinere, ifølge forsker Jon Arne Løkke i en artikkel fra Høgskolen i Østfold, publisert på forskning.no.
Du kan dele oppgaven du bør gjøre, i mindre deler. Du kan gjøre den enkleste delen av gjøremålet først, slik at du opplever framgang og mestring. Du kan belønne deg selv underveis eller når du er ferdig, ifølge Løkke.
Om du ikke klarer å hjelpe deg selv, viser flere studier at adferdsterapi fungerer mot prokrastinering, skriver de svenske forskerne.
De foreslår også at du legger fra deg mobilen i et annet rom når du skal fokusere på en oppgave.
Referanse:
Fred Johansson m.fl.: Associations Between Procrastination and Subsequent Health Outcomes Among University Students in Sweden. Jama Network Open, januar 2023.