Denne artikkelen er produsert og finansiert av OsloMet – storbyuniversitetet - les mer.

Nøkkelen til å klare å koble av er å gå lenge nok uten å jobbe, slik at du heller ikke tenker på arbeidet, forklarer forsker Vilde Hoff Bernstrøm.

Derfor er det viktig at du tar helt fri fra jobb i ferien

Har du klart å koble helt av fra jobben i sommerferien? Her er forskerens tips til hvordan du skal få det til.

De fleste ser frem til – og lengter etter – sommerferie og fri. Likevel er det mange som sliter med å koble seg helt av jobben når ferien endelig starter.

For med hjemme- eller hyttekontor i umiddelbar nærhet, i tillegg til e-post og andre jobbapper tilgjengelig via mobilen 24-7, er det fort gjort å ta med jobben på ferien.

– Men det er en uheldig trend, sier forsker Vilde Hoff Bernstrøm ved OsloMet.

Hun mener det er veldig viktig å ta skikkelig ferie i ferien.

– Det er selvsagt bra for oss å yte på jobben – det er sunt å bruke både hode og kropp for å prestere. Men likeledes er det veldig viktig med avbrekk, hvor vi gjør og tenker på noe helt annet enn arbeidsrelaterte oppgaver, utfordringer eller stress. Det trenger vi for å restituere oss, sier hun.

Styr unna e-posten

Nøkkelen for å få det til er å gå lenge nok uten å jobbe, slik at du heller ikke tenker på arbeidet, forklarer forskeren.

Sjekker du derimot e-posten hver morgen eller svarer på jobbtelefoner, blir du stadig vekk minnet på jobb. Selv om det bare tar noen minutter, vil det likevel sette i gang noen tankeprosesser i hodet ditt.

– Du fortsetter å gruble på jobbspørsmål og vil slite med å oppnå den samme mentale avkoblingen som du hadde fått ved å være helt avlogget.

Øker risiko for å bli utbrent

Dette er blant annet vist i forskning, sier hun og viser til en større undersøkelse der forskerne fulgte 12.000 personer over et og et halvt år.

Der så de at når ansatte ofte logger seg på arbeidet i fritiden sin, som for eksempel gjennom å sjekke e-post eller åpne jobbrelaterte apper på mobilen, klarer de i mindre grad enn andre å slutte å tenke på jobben når de har fri.

– Da øker også sjansen for å bli utbrent, sier Bernstrøm og fortsetter:

– Og i de periodene de ansatte var mest pålogget, opplevde de også i større grad å havne i en konflikt mellom jobb og hjem og en større følelse av utbrenthet.

Hva gjør hjemmekontoret?

Kollega og forsker Wendy Nilsen ved OsloMet er også opptatt av grensene mellom arbeid, hjem og familie. For å lære mer om dette har hun, Siri Yde Aksnes og Cathrine Egeland satt i gang forskningsprosjektet Crossbow: Grensedragninger og balansegang mellom arbeid og hjem.

– Den økte fleksibiliteten og mulighetene som følger med ny teknologi, gjør at man kan jobbe andre steder enn på en fast arbeidsplass med kolleger rundt seg. Samtidig kan denne økte fleksibiliteten føre til at grenser blir utydelige, blant annet til forholdet mellom jobb og hjem, arbeid og familie, privatlivets fred, arbeidstid og fritid og relasjoner på arbeidsplassen, sier hun.

Da kan det dukke opp nye utfordringer som må forstås og håndteres. Det er særlig viktig fordi mange ønsker å fortsette å bruke hjemmekontor selv etter at pandemien er over.

– Vi må finne ut hva konsekvensene av dette er, slik at vi vet i hvilke situasjoner det er bra og dårlig. Vi trenger også flere svar på hva det gjør med familien når man bringer jobben inn i hjemmet, sier hun.

Dette kan du gjøre

Bernstrøm mener at det er flere ting du kan gjøre for å unngå å ta med jobben inn i ferien. Først og fremst handler det om å være bevisst og ta aktive valg, understreker hun.

– Om ikke du klarer hele ferien, så bestem deg i hvert fall for en periode der du verken åpner e-poster, tar imot jobbsamtaler eller logger deg på jobbsystemene.

– Ta fullstendig fri fra alt som heter jobb, oppfordrer hun.

Samtidig råder hun til å informere kolleger om dette, slik at de vet at du ikke kommer til å være tilgjengelig da. Da blir det også enklere å overholde.

Avinstallerer e-post

Selv gjemmer hun outlooken på mobilen, slik at hun må ta et aktivt valg for å komme inn på den. Da unngår hun å sjekke e-posten på autopilot eller av gammel vane.

– Jeg vet også om en del som avinstallerer e-posten om sommeren, og det kan jo være et tips til de som tror de trenger det, sier hun.

Bernstrøm anbefaler videre å skru av alle typer pushvarsler som sender jobbrelaterte meldinger – for disse øker sjansen for at vi ikke klarer å holde oss unna.

– Alt i alt handler det nok om å sette noen grenser for seg selv, slik at man skaper seg størst mulig rom for avkobling i ferien.

Forskernes tips til å unngå å ta med jobben på ferie:

  • Bestem deg for at du ikke sjekker e-post, ikke tar jobbrelaterte samtaler eller ikke logger deg på jobbsystemene, i hvert fall i en lengre periode av ferien.
  • Avinstaller e-post-appen på mobilen.
  • Slå av pushvarsler.
  • Lag mobilfrie tider eller soner.
  • Spør deg selv om du virkelig trenger å ta med deg mobilen ut eller om den kan ligge hjemme noen timer.

Referanse:

Mari Holm Ingelsrud og Vilde Hoff Bernstrøm: Hjemmekontor: Utbredelse og sentrale kjennetegn våren 2021. Rapport fra OsloMet, 2022.

Powered by Labrador CMS