Mariann Youmans fikk prisen for beste fagbok for ungdom med boken Følelser til å bli sprø av. Her med Line Almhjell, vinner av oversetterprisen og Mari Kanstad Johnsen, vinner av bildebokprisen.

Ungdomsbok om følelser og psykisk helse vant pris

I boken «Følelser til å bli sprø av» forteller norske ungdommer med psykiske lidelser om hva som har hjulpet dem, mens fagfolk forklarer lidelsene på en enkel måte. Nå er den kåret til beste fagbok for barn og ungdom.

13.3 2018 05:00

Kunnskapsdepartementet deler hvert ut år priser i fem kategorier for beste barne- og ungdomslitteratur, deriblant prisen for beste fagbok. Torsdag i forrige uke fikk Mariann Youmans årets pris for boken «Følelser til å bli sprø av», som er utgitt på forlaget Gyldendal.

Forfatteren tar utgangspunkt i at sterke, kaotiske følelser i ungdomstiden er normalt. Og beskriver hvordan de kan forverres og gi problemer med angst, depresjon, tvangstanker og spiseforstyrrelser, hvor hun viser til forskning.

Fagbøker for ungdom om psykisk helse er mangelvare, men her har disse leserne fått et viktig tilskudd, sier juryen i sin begrunnelse. Forfatteren formidler med varme, humor og alvor.

Ungdom får fortelle

Forfatteren har intervjuet en rekke ungdommer med psykiske sykdommer, som forteller om symptomer og hva som har hjulpet dem.

Veronica beskriver at hun sliter med å skjønne vitser, fordi hun har Asperger. Jacob forteller om sin sosiale angst. Rebekka forklarer at da hun begynte å spise sunt, kom det ut av kontroll. 


Boken følelser til å bli sprø av, ble denne uken kåret til beste faktabok for barn og unge av Kunnskapsdepartementet.
(Foto: Anne Lise Stranden/forskning.no)

Youmans lar så medisinske spesialister forklare sykdommene på en enkel måte.

Psykiateren Finn Skårderud forteller om grensegangen mellom å være normalt opptatt av sunt kosthold og til at det blir en spiseforstyrrelse.

Han forklarer hva som kan være årsaker til bulimi og anoreksi, og hvordan man kan bli frisk.

Psykoser og tvangslidelser

Mariann Youmans omtaler også depresjon, bipolar lidelse, ADHD, tvangslidelser, autisme, Tourettes syndrom, posttraumatisk stresslidelse, selvskading, psykoser og schizofreni.

Forfatteren beskriver at noen er mer følsomme enn andre, og at vonde følelser kan virke og skade innover mot en selv eller utover mot andre. 


Mariann Youmans har gitt ut flere bøker og er også manusforfatter.
(Foto: Grete Bro Thuestad)

Her er sjekklister for når man kan ha behov for hjelp og en oversikt over noen av terapiformene. Boken er lettlest og man kan slå opp i den hvor som helst og begynne å lese.

Boken har også en rekke faktabokser med forskning og statistikk, samt hvordan diagnoser for psykiatriske lidelser har endret seg gjennom tidene.

Kunnskapsdepartementet deler ut syv priser til barne- og ungdomslitteratur hvert år. De andre er litteraturprisen, beste bildebok, beste debutantbok, beste tegneserie, beste illustrasjoner og beste oversetter. 

Referanse:

Mariann Youmans: Følelser til å bli sprø av. Gyldendal norsk forlag 2017.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse