Statsminister Matteo Renzi satset stillingen sin på at italienske velgere skulle si ja i en folkeavstemning for å endre grunnloven. Han tapte.

Mister de gamle elitene og politiske partiene grepet?

Podcast:

I denne spesialepisoden tar programleder Jonas Dræge for seg Italia og folkeavstemningen om grunnlovsendringer der. Statsminister Matteo Renzi gikk på et sviende nederlag. Hva blir konsekvensene for Italia og Europa?

7.12 2016 04:00

Noen framstiller Italias folkeavstemning som en ny Brexit – et nytt knefall for EU. Hvorfor stemte folket ned de store endringene som skulle gjøre den italienske staten mer handlingsdyktig?

Utfordrerne fra den populistiske Femstjerner-bevegelsen og høyreradikale Lega Nord ser sitt snitt Hva blir konsekvensene for italiensk og europeisk politikk?

Studier peker på at forsøket på å knytte folkeavstemningen til statsministeren og gjøre det til et valg mellom den trygge eliten og ustabile populister slo grovt feil. Heri ligger kanskje en pekepinn på veien framover i kampen mellom de etablerte og utfordrerne i Europa.

Her finner du podcasten på iTunes.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord