Annonse
FBI har identifisert den antatte gjerningsmannen som skjøt mot tidligere president Donald Trump natt til søndag.

Norsk forsker: – Snur opp ned på hele valgkampen

Attentatforsøket på mot Donald Trump kan få konsekvenser for valgkampen, tror USA-eksperter.

Publisert

Bare minutter etter at Trump hadde gått på talerstolen på valgkamparrangementet i Butler i Pennsylvania lørdag kveld, ble han truffet av et skudd som gikk gjennom deler av det ene øret.

Lyden av flere høye smell gikk gjennom forsamlingen. Trump grep seg til hals- og øreområdet med den høyre hånden, og man kunne se blod i ansiktet og på det høyre øret hans.

Skutt gjennom øret

En tilhører i folkemengden ble truffet av skudd og ble drept. To andre tilhørere ble også rammet og sendt til sykehus med kritiske skader.

Den antatte gjerningsmannen ble skutt og drept av Secret Service-agenter på et tak i nærheten av publikumsområdet der Trump holdt valgkampmøtet.

Senere lørdag kveld ble Trump utskrevet. I sin første uttalelse, som han la ut på Truth Social, skrev han at han blødde mye og at han derfor skjønte hva som hadde skjedd.

– Jeg ble skutt med en kule som gikk gjennom øvre del av det høyre øret mitt, skrev Trump.

Trump kondolerer familien til personen som ble drept på valgkampmøtet, og han takker Secret Service og politi for å ha handlet raskt under skytingen.

Vil endre valgkampen

USA-ekspert Sofie Høgestøl sier til Aftenposten at attentatforsøket vil endre valgkampen.

– Først og fremst er det utrolig trist at man har et attentatforsøk på en av kandidatene. Dette snur om på hele valgkampen. Det er for tidlig å si på hvilken måte. Det spørs hvordan partiene vil håndtere dette, sier Høgestøl.

Høgestøl er forsker ved Institutt for offentlig rett ved Universitet i Oslo, og har fulgt amerikansk politikk og lovgivning tett.

Høgestøl trekker frem at en av visepresidentkandidatene for republikanerne, J. D. Vance har uttalt at skytingen er et resultat av demokratenes valgkamp.

– Vi ser allerede at J. D. Vance har knyttet denne hendelsen til demokratenes retorikk. Det er mannen som folk tror blir Trumps visepresident neste uke, så hendelsen blir allerede dratt inn i valgkampen. Det blir spennende å se hva Trump selv vil si om det som har skjedd, sier hun til Aftenposten.

– Dessverre ikke overraskende

Også Civita-rådgiver og USA-ekspert Eirik Løkke tror attentatet på Donald Trump og bildene av hendelsen vil ha betydelige konsekvenser for valgkampen.

– Den politiske situasjonen i USA er så polarisert at det dessverre ikke er overraskende med et slikt attentat. Det er veldig bra at han overlevde, sier Løkke til NTB søndag morgen.

USA-eksperten sier attentatet trolig vil få store konsekvenser for valgkampen til fordel for Trump. Han mener at bildene fra valgkampmøtet allerede har skapt sterke reaksjoner og skaper sterk kontrast mellom presidentkandidatene Donald Trump og Joe Biden.

– Bildet er allerede blitt ikonisk. Det får ham til å se ut som en sterk leder, som skaper en sterk kontrast til Biden som ser ut som en svak og gammel leder som velgerne mener er for gammel for å gjøre jobben som president, mener Løkke.

Gjerningsmannen var registrert republikaner

I en senere uttalelse fra Trumps valgkampapparat, står det at republikanernes landsmøte i Milwaukee skal gjennomføres som planlagt. Det starter mandag og skal vare til torsdag. Trump ser fram til å delta på landsmøtet, sier valgkampstaben hans.

FBI har overtatt etterforskningen. Saken etterforskes som attentat mot Trump, sier spesialagent Kevin Rojek ved FBIs kontor i Pittsburgh i Pennsylvania.

FBI opplyser at den antatte gjerningsmannen er 20 år gammel og fra byen Bethel Park i Pennsylvania, omtrent 70 kilometer fra byen Butler, hvor Trump holdt sin tale. Den føderale luftfartsmyndigheten FAA har stengt luftrommet over Bethel Park, ifølge Reuters.

Washington Post skriver at mannen var registrert republikaner og viser til delstatens valgregister.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS