Annonse
- Det er synd at regjeringen legger opp til å finansiere 11 måneders studiestøtte med renteøkning. Dette var vi ikke forberedt på, sier Jone Trovåg, leder av Studenttinget ved NTNU. (Foto: Kristoffer Furberg)

Studentledere skuffet over statsbudsjettet

Studiestøtten økes, men det gjør renten på studielånet også.

Publisert

Artikkelen ble først publisert på universitetsavisa.no

Universitetsavsia utgis av NTNU og redigeres etter Redaktørplakaten og pressens Vær Varsom-plakat.

11 måneders studiestøtte er allerede vedtatt, til jubel fra studentene. Ordningen innføres med en uke ekstra studiestøtte årlig fram mot 2020, og det er satt av penger til dette i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017.

– Det blir dyrere å studere

– Det er veldig positivt at regjeringen starter opptrappingen til 11 måneder studiestøtte. Dette er noe studentene har jobbet lenge for, sier leder Jone Trovåg i Studenttinget ved NTNU til UA.

Den gledelige nyheten kom som ventet, men det gjorde ikke nyheten om at renten på studielånet økes. Studielånsrenten øker med 0,35 prosentpoeng. I tillegg vil regjeringen avvikle reisestipendet til reiser i Norge og Norden, melder NRK.

– Dette gjør det dyrere å studere. Det er synd at regjeringen legger opp til å finansiere 11 måneders studiestøtte med renteøkning. Dette var vi ikke forberedt på, sier Trovåg.

Studenttinget har torsdag ettermiddag ikke rukket å regne på hva endringen betyr for studentenes totaløkonomi.

– Et hån mot studentene

– Studentene blir skadelidende for at regjeringen ikke har funnet en god løsning for å finansiere etterslepet på vedlikehold, sier leder for Studentparlamentet ved UiO, Hans Christian Paulsen, i en pressemelding, ifølge NRK.

Studentparlamentet ved UiO er heller ikke fornøyd med tilskuddet til 2200 nye studentboliger. Lederen av Velferdstinget i Oslo og Akershus er enig:

– Det er en hån mot studentene. Når det står over 15 000 studenter i boligkø ved studiestart, og nesten 7000 av disse vil bo i Oslo og Akershus så må det gis tilskudd til minst 4 000 nye studentboliger. For tredje år på rad ignorerer regjeringen den kritiske situasjonen for studentene i hovedstaden, sier Aleksander Gjøsæter, leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus.

– Dette budsjettet er både et kortsiktig og et langsiktig svik av kunnskapssamfunnet. Det blir rett og slett dyrere for alle å ta utdanning, skriver Håkon Randgaard Mikalsen, leder av studentparlamentet ved UiB.

Høyres Studenter reagerer på kritikken

Marianne Andenæs leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) er imidlertid fornøyd.

– Regjeringen fortsetter å bedre studentøkonomien selv i et stramt budsjettår. Det er en historisk viktig dag for studentbevegelsen når vi endelig kan starte på første etappe mot 11 måneders studiestøtte, sier hun ifølge NTB.

Leder for Høyres Studenter, Emil Ellefsen, reagerer på kritikken fra studentlederne.

– Studentparlamentene i Oslo eller Bergen gjør hverken seg selv eller resten av studentbevegelsen som har jobbet for økt studiestøtte en tjeneste med slike uttalelser, skriver han i en epost til UA og fortsetter:

– For det første er det positivt at vi nå ser et historisk løft i studiestøtten, og det i en tid hvor statsbudsjettet begynner å bli strammere. For det andre avslører kritikken veldig kreative utregninger. Her hevdes det at satsningen på studiestøtten betaler for seg selv gjennom økte studielånsrenter. Det er jo slettes ikke tilfelle, økningen i renter utgjør ikke en gang halvparten av de 600 millionene som 1 måneds ekstra studiestøtte vil koste. Dette skiftet betyr at studenter får mer å rutte med under studietiden – og det er det vi studenter har etterlyst i alle år.

Ellefsen fremhever videre at med en renteøkning på 0,35 prosent er studielånet fremdeles like lavt eller lavere enn boliglånsrentene i Norge.

– Studielånsrenten er fremdeles under prisstigning og forrentes ikke før man er ferdigutdannet. Du får fremdeles betalt for å ta høyere utdanning i Norge, skriver Ellefsen.

Glad for penger til campusprosjektet

Trovåg mener forslaget til statsbudsjettet totalt sett er «greit» for studentene, og trekker frem bevilgninger til 2200 nye studentboliger som en positiv faktor. I tillegg mener han det er bra for studentene at det settes av 20 millioner kroner til campusprosjektet ved NTNU.

– At vi holder gangen i campusprosjektet er bra for alle studentene på NTNU, sier han.

Artikkelen ble først publisert på universitetsavisa.no.

Powered by Labrador CMS