Vil ha sterkere kunnskapsminister

En kunnskapsminister bør ha sterkere støtte i regjeringen enn det SVs Tora Aasland har hatt, mener ledere for forsknings- og utdanningsinstitusjoner i Norge. Men ingen av dem vil si om de mener Aasland nå bør byttes ut.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole Petter Ottersen. (Foto: UiO)

- Det jeg kan si, er at uansett hvem som skal være forskningsminister, så må vedkommende klare å få et sterkt gjennomslag for forskning og høyere utdanning i regjeringen, sier rektor ved Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen.

Det er nettopp dette som har har vært et problem mens SVs Tora Aasland har vært minister for forskning og høyere utdanning.

Det mener blant annet rektor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Torbjørn Digernes.

- Vi har hatt et godt samarbeid med den rødgrønne alliansen i fire år, men vi ønsker oss jo at den nye regjeringsplattformen skal inneholde en vilje til å satse på kunnskap som en nasjonal strategisk investering. Den har ikke har vært tilstrekkelig til nå.

- Kunnskapsministerens ambisjoner har ikke blitt fulgt opp i regjeringen, sier Digernes.

- Har fått for lite støtte

"Jarle Aarbakke, rektor ved Universitetet i Tromsø(Foto: Universitetet i Oslo)"

SV har kommet svekket ut av valget, og det kan gå mot en omrokering av postene i regjeringen.

Rektor Jarle Aarbakke ved Universitetet i Tromsø ser positivt på fire nye år med rødgrønn regjering, men understreker at kunnskapsministeren trenger sterkere oppbacking fra statsminister Jens Stoltenberg enn det som har vært situasjonen til nå.

- Det trengs en veldig sterk og klar ledelse i Kunnskapsdepartementet, uansett om det er Ap, Sp eller SV som har hånd om det. Det viktige er at regjeringen setter inn sterke kort. Departementet trenger en leder som har sjefens klare støtte. Statsministeren må gi en oppbacking som er sterkere enn den jeg føler ble gitt i forrige periode, sier Aarbakke.

Han kommer dermed med indirekte kritikk mot statsrådens støtte innad i regjeringen i stortingsperioden som nå er avsluttet. Samtidig roser han Aaslands tre år i statsrådstolen.

- Jeg synes Tora Aasland er en tydelig, kunnskapsrik og lyttende statsråd, sier Aarbakke, og mener at samarbeidet mellom henne og sektoren har vært godt.

Vil ikke si om ministeren bør byttes ut

"Torbjørn Digernes, rektor ved NTNU. (Foto: NTNU)"

Både Aarbakke ved Universitetet i Tromsø og Digernes ved NTNU mener at en forskningsminister bør ha en sterkere støtte fra regjeringen, enn det som har vært vist de siste fire årene. 

Likevel vil ingen av dem si om de mener Tora Aasland bør byttes ut som minister for forskning og høyere utdanning, for eksempel med en arbeiderpartistatsråd, som kanskje ville ha hatt sterkere støtte fra sjefen, Jens Stoltenberg.

Heller ikke rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen vil mene noe om dette.

- Det er lov å prøve seg, men å svare på noe slikt ligger langt utenfor det jeg skal mene noe om, så du får ikke noe svar fra meg på det spørsmålet, utover at Tora er en engasjert statsråd, sier Ottersen til forskning.no

- Jeg tror det er regjeringens utsagn om hva som skal nå skal prioriteres på dette området som er viktig. Det har jo heller ikke kommet noe utsagn om dette resultatet i om det skal gi noen endring i regjeringssammensetningen her, sier Digernes ved NTNU.

Utfordringer og forventinger

Digernes er imidlertid klar på hva han mener en fornyet versjon av den rødgrønne regjeringskoalisjonen nå bør sette i verk av tiltak for å investere i norsk forskning.

- Vi mener at bedring av forskningsinfrastruktur og forskningsutstyr er særdeles viktig, og vi er bekymret for at det fremdeles ikke vil bli satset tydelig på kunnskap som en investering, sier han.

"Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland."

UiOs rektor, Ole Petter Ottersen, mener det er viktig framover at regjeringen og forskningsmiljøene enes om hvordan forskning og høyere utdanning bør finansieres.

- Det er også viktig med fokus på den beredskap som må være der for å ta imot de mange studentene som landets høyere utdanninger skal ta imot de nærmeste årene.

- Vi ønsker en dialog med statsråden om dette, sier Ottersen, som i tillegg mener det bør settes ned et aktivt forskningsutvalg, som skal involvere alle departementene i forskningsspørsmålet.

- Spennende tider

Rektor Pål Pedersen ved Høgskolen i Bodø er spent på hvordan oppgavene for forskning og høyere utdanning fordeles i regjeringen.

Etter signalene som er gitt fra alle partier, forventer høgskolerektoren i Bodø en satsing på nye studieplasser og mer til forskning.

- For oss som jobber med høyere utdanning og forskning er det spennende tider.

- Kunnskap har en nøkkelrolle i forhold til både finanskrisa og klimakrisa. Vi står overfor tunge oppgaver som er utfordrende men som vi ser fram til å ta tak i, sier Pedersen til forskning.no.

Arvid Hallén. (Foto: ISF)

Forskningspolitikk i valgkampen

De lederne for institusjoner i forskningsnorge, som forskning.no har snakket med, er enig om at forskning ikke akkurat har vært noen toppsak i valgkampen.

Direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén, synes imidlertid at det har vært et ganske godt fokus på forskningspolitikk den siste tiden. Han tror dette vil gi en bredere støtte til forskningen i den kommende stortingsperioden.

- Jeg synes faktisk at det har vært mer enn man kunne vente. Vi har fulgt med litt på mediene, og sett hvor mye som har vært om forskningspolitikk. Det har faktisk vært en del debatter med sentrale folk fra partiene som har deltatt og vært tydelige, sier Hallén til forskning.no.

Universitetet i Oslos rektor, Ole Petter Ottersen, er enig.

- Jeg synes forskning og utdanning har vært mer framme enn vanlig. Hvis vi skal driste oss til å se fire år fram i tid, så ønsker jeg at politikerne i neste valgkamp klarer å diskutere forskningsspørsmål mer langsiktig, ikke bare det som er nært i tid og rom, sier han.

Forskningsrådets Arvid Hallén vil i likhet med andre forskning.no har spurt, heller ikke svare på om han mener forskningsnorge ville være tjent med å heller få en arbeidepartistatsråd i Kunnskapsdepartementet.

- Jeg tror hele forskningssystemet har samarbeidet ganske godt med Tora Aasland – men det spørsmålet overlater jeg til statsministeren og de involverte koalisjonspartiene, sier Hallén til forskning.no.

Powered by Labrador CMS