Annonse

Valgforsker: - SV og Frp blir valgets vinnere

Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti blir valgets vinnere, hvis vi skal stole på trenden i de siste målingene til norske meningsmålingsinstitutter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Dette valget kan trolig også varte opp med en rekke rekorder, både på pluss og på minussiden, ifølge valgforsker Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning.

Lørdag oppsummerte han konklusjonen til meningsmålingsinstituttene på tampen av valgkampen, bare to dager før folket går til urnene. De skjedde i regi av Norsk Markedsanalyseforening i Kommunens hus i Oslo.

Innfrir ikke som kommunikator

- Arbeiderpartiet kan oppleve sitt verste valg siden 1920-årene. Partiet er i opposisjon, men greier ikke å dra nytte av regjeringsslitasjen til tross for at det nå er langt mindre uro internt i partiet enn ved forrige valg. Jens Stoltenberg klarer rett og slett ikke å innfri som kommunikator, mener Saglie.

SV kan oppnå rekord ved et lokalvalg. Tidligere rekord for partiet var i 1991 med 11,6 prosent oppslutning.

-SV fremstår som et parti som vil noe. Det fremstår som troverdig, sier Saglie, som heller ikke ser partileder Kristin Halvorsen som en ulempe for partiet.

Bredere Frp

Og Fremskrittspartiet ligger godt an til å slå sine tidligere rekorder ved lokalvalg - 12,1 prosent ved siste kommunevalg, 13,3 prosent ved siste fylkestingsvalg. Stortingsvalget i 1997 ga partiet en oppslutning på 15,3 prosent.

- Tidligere var Fremskrittspartiet for unge menn i byene, nå er det betydelig bredere. Nå etablerer Frp partilag i de fjerneste avkroker av landet, sier valgforskeren.

Og enda en rekord kan stå for fall, ifølge Saglie.

- Valgdeltakelsen kan bli rekordsvak.

Lokale saker

Ved siste lokalvalg var skole, barn og unge, eldre og helse viktigste saker for velgerne. Det er også tilfelle denne gangen, iallfall slik media fremstiller det.

Det har også vært et tema om rikspolitikken ødelegger lokalvalg.

- Jo mindre kommuner, jo mer lokale saker, konstaterer forskeren ut fra materialet instituttene har samlet.

Oslo - en thriller

Oslo-valget ser ut til å bli en valgthriller. Det var flere av meningsmålingsinstituttene enige om.

Målinger foretatt i perioden 2.- 4. september tyder på sosialistisk flertall med til sammen 31 mandater, fordelt på SV, AP og Rød Valgallianse.

-Men ingenting er avgjort - her kan det fort vippe over i borgerlig retning, mener MMIs Håkon Kavli.

Mehaug og Schancke

Meningsmålerne er stort sett enige om at Kristelig Folkeparti har tapt på sexsakene på Vestlandet i årets valgkamp. KrF har til dels hatt betydelig nedgang.

Derimot har Fremskrittspartiet neppe tatt synderlig skade av den slagkraftige valgkampdebutanten Martin Schanche. Forskerne er snarere av den oppfatning at partiet er immunt for den slags eskapader, men at det heller rammer “slag-Martin” selv.

Omvendt Ap

Årets valgkamp synes å snu opp ned på Arbeiderpartiet, ifølge MMI’s Kavli:

- Tidligere har AP hatt større oppslutning i stortingsvalg enn kommunevalg. I år er det omvendt. Men det skyldes ikke økt oppslutning, snarere at oppslutning ved stortingsvalg er blitt mindre, sier Kavli.

AP har tapt terreng til andre partier i de fleste sentrale saker, ifølge forskerne. SV har vunnet på at AP har vinglet i mange sentrale saker, bl.a helsetjenester.

Trender

Trender i perioden juni-september viser at AP er slakt dalende, mens Frp har en overraskende stigning, som representerer et trendbrudd, ifølge AC Nielsens Martin Jørgensen.

SV flater ut fra et høyt nivå, mens Høyre har holdt seg ganske stabilt. Senterpartiet var først fallende, men så noe overraskende stigende.

Venstre har holdt seg forholdsvis stabilt.

- Men i Oslo venter vi et betydelig dårligere valg for Frp enn ellers på Østlandet og det øvrige Norge. SV tror jeg gjør et veldig godt valg i Oslo, sier Martin Jørgensen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS