Annonse

- Høybråten ødelegger Bioteknologinemnda

Helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) har fjernet de medlemmene av Bioteknologinemnda som er mest uenige med ham, og erstattet dem med egne konservative støttespillere. Nå må han svare for Stortinget.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Helseministeren møter på nytt kritikk for å oppnevne medlemmer av Bioteknologinemnda med et verdisyn som passer hans eget.

Solbakk ut, Schmidt inn

To av Høybråtens skarpeste kritikere i Bioteknologinemnda fjernes. For det første blir Jan Helge Solbakk byttet ut. Han er professor i medisinsk etikk og leder for Seksjon for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo.

Solbakk har tidligere stemplet Høybråtens restriktive holdning til bioteknologi som kynisk dobbeltmoralsk. Han har kritisert forbudet mot forskning på befruktede egg, innstrammingen i bruk av ultralyd, og holdningen til Mehmets skjebne.

Solbakk er nå byttet ut med teologen Ulla Schmidt, som ifølge Dagbladet oppfattes som en klar tilhenger av Høybråtens restriktive linje i bioteknologien.

- Strømlinjeformer nemnda etter eget verdisyn

- Etter nyhetsoppslagene i vår om Høybråtens mange forsøk på å politisere Bioteknologinemnda, trodde jeg faktisk han ville gå litt stillere i dørene, sier Solbakk til forskning.no.

- Høybråten hevder at det “ved oppnevningen er lagt vekt på at nemnda skal reflektere stor bredde med hensyn til livssyn, kulturbakgrunn, interesser og holdninger til bioteknologi”.

- Hvordan kan han påstå noe slikt når realiteten er at fem medlemmer som står for et annet syn i disse spørsmål er skiftet ut og erstattet av medlemmer med et verdisyn som ligger tett opp til hans eget? spør Solbakk.

Bernt ut, Husabø inn

Den andre Høybråten-kritikeren som blir byttet ut er jusprofessor Fridthjof Bernt.

Han uttalte for eksempel i mars at Mehmet-saken viser at Høyre og Venstre har latt seg lokke med av KrF på et etisk prosjekt som hadde passet i en politistat, ifølge Dagbladet.

Bernt erstattes nå av jusprofessor Erling Johannes Husabø, som er aktiv kristen og har markert seg som en sterk motstander av aktiv dødshjelp.

Ødegård som leder

Tidligere helseminister Werner Christie har ledet Bioteknologinemnda de siste årene.

Christie slutter nå fordi han flytter til Kina for å begynne i ny jobb, og blir erstattet av generalsekretær i Handikapforbundet, Lars Ødegård.

Ødegård er kjent for å ha et restriktivt syn på fosterdiagnostikk og selektiv abort.

Fikk kritikk for Rognum og Syse

Det er ikke første gang Høybråten får kritikk for å oppnevne medlemmer av Bioteknologinemnda med et verdisyn som ligger tett opp til hans eget.

Forrige gang, i 2000, var det Stoltenberg-regjeringen som oppnevnte medlemmene i Bioteknologinemnda.

Da Høybråten ble helseminister året etter, supplerte han nemnda med tre personer som støtter hans restriktive holdning til bioteknologi, blant andre Torleiv Ole Rognum, professor i rettsmedisin, og Henrik Syse, forsker ved PRIO.

Rognum ble nestleder

De nye medlemmene av Bioteknologinemnda for 2004-2008, ble for noen dager siden oppnevnt av Regjeringen.

Rognum, som er aktiv KrF-politiker, ble oppnevnt til nestleder. Det er første gang regjeringen i statsråd bestemmer hvem som skal være nestleder.

Høybråten hadde ikke tenkt å bytte ut filosofen Syse, men han slutter nå av eget ønske.

Syse erstattes av førsteamanuensis og filosof Berge Solberg, som har markert seg med tydelige meninger i bioteknologiske spørsmål, for eksempel rundt argumentasjonen om “sorteringssamfunnet”, fosterdiagnostikk og selektiv abort.

- Fullstendig ødelagt

Ifølge Dagbladet reagerer både Ap, Frp og SV kraftig på Høybråtens endringer i Bioteknologinemnda.

- Nemndas funksjon som frittstående og bredt sammensatt organ er fullstendig ødelagt når Høybråten nå har fjernet kritikerne og satt inn sine egne folk. Nemnda kan like godt legges ned når vi på forhånd vet hvilke konklusjoner den vil trekke, sier Sosialkomiteens leder Jon Alvheim (Frp) til Dagbladet.

- Kan skade nemndas integritet

- Når vi ser på oppnevningene, er det i sum ingen tvil om at Høybråten fjerner kritikere og styrker dem som er hans støttespillere. Det kan skade nemndas integritet og verdien av organet. Høybråten handler uklokt fordi det er så lett å lese hvordan han velger ei nemnd i tråd med sitt syn, sier Olav Gunner Ballo, helsepolitisk talsmann for SV.

Ballo deler Høybråtens syn i mange bioetiske spørsmål, men vil nå be Høybråten svare for seg i Stortinget. Deretter vil SV vurdere om Bioteknologinemnda bør settes sammen på en annen måte. Også Aps Bjarne Håkon Hanssen er sterkt kritisk til Høybråtens utnevnelser, skriver Dagbladet.

Den gamle Bioteknologinemnda har bestått - etter at Høybråten utvidet den - av 24 medlemmer, hvorav 16 personlig oppnevnte medlemmer, og åtte medlemmer som er oppnevnt på forslag fra ulike organisasjoner.

Færre medlemmer

Bare fem av de personlig oppnevnte medlemmene fortsetter etter 1. august. Borte blir fem medlemmer som står for andre holdninger til bio- og genteknologiske spørsmål enn Høybråten selv. Disse er som nevnt over Jan Fridthjof Bernt, Jan Helge Solbakk og Werner Christie, i tillegg til Wenche Frølich og Torben Hviid Nielsen.

De fleste av de personlig oppnevnte medlemmene i nemnda blir skiftet ut, og selv om Høybråten for to år siden økte antallet medlemmer i nemnda med tre personer for å få inn sine egne folk, gjør han nå det stikk motsatte og kutter ut tre medlemmer for å få ut de som har kritisert ham eller står for et annet syn.

To av de tre nye etikk/juss-representantene står for det samme biopolitiske syn som Regjeringen.

Lenker:

Dagbladet: Kaster ut sine kritikere
Dagbladet: - Ødelegger bionemnda
NRK: Ødegård leder Bioteknologinemnda
Aftenposten: Kommentar av Jan Helge Solbakk
Helsedepartementet: Oppnevning av medlemmer til Bioteknologinemnda
Bioteknologinemnda: Bopteknologinemndas sammensetning

Powered by Labrador CMS