Høy polarstemning på Lillestrøm

Det hersker nesten festivalstemning når den største konferansen om polarforskning noen sinne sparkes i gang med over 2000 deltakere på Lillestrøm i dag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

2000 deltakere skal registreres på Polarår-konferansen
2000 deltakere skal registreres på Polarår-konferansen

Kronprins Haakon har tidligere i dag kastet glans over åpningsseremonien, og på en av radene i den enorme samlingssalen plystrer en deltaker på sangen “We are the world”. Polarår-konferansen er i gang.

Rundt 2500 forskere skal delta på det som er den største konferansen for polarforskning noen sinne, og sammen presentere og oppsummere forskningen fra Det internasjonale polaråret 2007-2008.

Hovedfokuset er på klimaforskning når deltakerne fra 70 land møtes. Dette er første gang forskere fra de 160 prosjektene i Polaråret møtes for å utveksle sine resultater etter avslutningen av feltarbeidet i fjor.

Bedre værvarsling i de arktiske områdene, nye avanserte måleinstrumenter, og hvordan miljøgifter kan påvirke økosystem og leveforhold i nord, er blant temaene.

Sergio Ruiz Halpurn på IPY-konferansen. (Foto: Marianne Nordahl)
Sergio Ruiz Halpurn på IPY-konferansen. (Foto: Marianne Nordahl)

Løpende gjennom hele konferansen, til den avsluttes lørdag, skal det dessuten vises filmer om ulike forskningstemaer på feltet, i egen kinosal på konferanseområdet.

- Bra med sosialt fokus

Sergio Ruiz Halpern fra Imedea, Mediterranean Institute for Advanced Science, er marinøkolog og forsker på karbonsyklus.

Han er blant annet på konferansen for å presentere fruktene fra seks forskningsekspedisjoner til havområdene rundt Arktis, Antarktis, Svalbard og Grønland.

Ruiz Halpern har ikke helt fått tid til å kartlegge den digre konferansens program, men berømmer arrangørene for å ha involvert befolkningen i de arktiske områdene.

- At de har tatt med det sosiale aspektet så tydelig er veldig bra, og ikke helt vanlig for naturvitenskapelige konferanser, sier han til forskning.no.

Yemi Sofowote på IPY-konf. (Foto: Marianne Nordahl)
Yemi Sofowote på IPY-konf. (Foto: Marianne Nordahl)

Forurensning og temperaturstigning

Yemi Sofowote er kjemistudent, og rekker ikke å fortelle hvilket universitet han studerer ved, før han må løpe av sted for å høre på et foredrag.

Han er spesielt interessert i forurensningen i atmosfæren.

- Jeg er interessert om det faktisk er en direkte link mellom organiske forurensende stoffer her, og det at temperaturer stiger, sier Sofowote til forskning.no.

- Imponert av åpningssereminien

Xin Yuan forsker på tregrense i Arktis, ved University of New Brunswick i Canada. Hun er interessert i å høre mer om hvordan vegetasjon og økosystem i de arktiske områdene påvirkes av klimaendringer.

Xin Yuan og Xuehua Cui på IPY-konferansen
Xin Yuan og Xuehua Cui på IPY-konferansen

- Jeg er også veldig interessert i at forskningen ikke bare skal innenfor vitenskapen, men at det er viktig at folk for kunnskapen også, sier hun.

Som polarinteressert på konferansen er også kollegaen hennes, Xuehua Cui fra University of Tennessee, som forsker på marin økologi i Barentshavet.

Det har ikke bare vært interessen for polarforskning som har blitt næret hos de to damene, siden konferansen feiret med et åpningsshow i tidligere i dag. Oslo Soul Childrens opptreden imponerte kraftig under seremonien, ifølge de to forskerne:

- Du kunne føle lidenskapen og rytmen deres, og det at de sang en Michael Jackson-sang om å ta vare på verden, passet jo også godt tematisk, sier Xin Yuan til forskning.no.
 

Powered by Labrador CMS