Annonse
Io Saturnalia! Den over 2000 år gamle, romerske festivalen Saturnalia ligner på mange måter vår egen julefeiring. Romerne ga hverandre Saturnalia-gaver som ligner veldig på dagens julegaver og de koste seg med god mat og godt drikke. (Illustrasjon: John Reinhard Weguelin (1884), Wikimedia Commons)

Podcast: Spør en forsker: Hvor kommer julen fra?

Vi reiser tilbake i tid til romerrikets Saturnalia-feiring og til den førkristne juleferingen i Norge for å finne røttene til den moderne julen. 

Publisert

Vi har alle møtt han eller hun som på ekte besserwisser-vis forteller at jula egentlig er en hedensk skikk og at vi feiret jul her oppe i det kalde nord lenge før vi hadde hørt om Jesus.

Men hva om vi går enda lenger tilbake i tid, til før Jesus i det hele tatt ble født? Det gjør vi i denne podcast-julespesialen.

Vi snakker med antikkhistoriker Jon W. Iddeng som straks er ferdig med det andre bindet i Romerrikets historie. Han forteller at romernes Saturnalia-festival var full av tradisjoner som ligner på de vi følger i dag, mer enn 2000 år senere.

Saturnalia ble nemlig feiret i desember, på omtrent samme tid som den moderne jula, romerne ga hverandre gaver som er forbløffende like dagens gaver og de spiste og drakk i stor stil.

– Det var vanlig at man ga ganske mange gaver til venner. Det var ikke bare en familietradisjon. Gavene kunne være alt fra en pose nøtter til en god vin eller en liten bok. Eller bruksgjenstander, et halskjede eller en liten ring eller en notisbok, sier Iddeng.

Iddeng forteller også om dikteren Martial som så sitt snitt til å tjene litt penger på Saturnalia-handelen.

– Han skrev sine små dikt og bøker så de skulle være klare til Saturnalia-handelen. En del av disse ligner også på fra- og til-lapper.

Magisk øl og julegaveskatt

Så reiser vi 1000 år frem i tid, til det førkristne Norge. Fra denne tiden finnes det svært lite skriftlige kilder, men likevel vet vi litt om den førkristne julen.

– Det ser i alle fall ut som om øl har vært en viktig del av julefeiringen. Det er bestemmelser i lovene om at man skal brygge øl til jul, sier Frode Iversen, arkeolog ved Kulturhistorisk museum i Oslo.

Men hva ga de hverandre til jul?

Svein Alfivason, som styrte Norge rundt 1030, innførte en skatt som kalles julegave.

– Denne skatten består blant annet av en mæle malt og et lår av en tre år gammel okse, et spann med smør. i tillegg skulle hver husfrue yte så mye lin som de kunne spinne rundt tommelen og langfingeren, sier Iversen.

Her kan du høre podcasten vår om hvor julen kommer fra:

Bruker du en iPhone, kan du abonnere i Apple Podcasts ved å trykke på denne lenken.

Med en Android-telefon kan du søke etter «Spør en forsker» i den podcast-appen du liker best.

Her finner du podcasten på Spotify.

Powered by Labrador CMS