Nicola Sturgeon har vært Storbritannias mest populære politiker. Antagelig har hun vært én av de største i sin generasjon. Nå har hun tatt et overraskende valg.

Skottlands ukronede dronning Nicola Sturgeon kaster kortene

PODCAST: Nicola Sturgeon trekker seg som partileder for Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) og dermed som førsteminister i Skottland. Det er både overraskende og ikke så overraskende på en gang.

Da Nicola Sturgeon kom inn som av det skotske nasjonalistpartiet, SNP, i 2014, tok hun over fra Alex Salmond. Han hadde nettopp hadde tapt folkeavstemningen på vegne av dem som ønsket skotsk uavhengighet fra den britiske unionen.

Antagelig har hun vært én av de største i sin generasjon.

Da nedturen var et faktum, ble det Sturgeon sin oppgave å blåse nytt liv i kampen for selvstendighet. Etter åtte år som leder, er partiet og selvstendighetstilhengerne like langt.

Det er Sturgeon smertelig klar over og denne saken ble både Sturgeons opptur og nedtur.

Ukronet dronning

Sturgeon har nytt en popularitet få andre partiledere har vær forunt. Med henne ved roret, har SNP gjort rent bord i britiske parlamentsvalg i Skottland og i valg til det skotske parlamentet.

Hun ble kalt Skottlands ukronede dronning, og hennes posisjon som leder var aldri truet. På målinger har hun gjennom alle årene vært Storbritannias mest populære politiker. Antagelig har hun vært én av de største i sin generasjon.

I hennes tid som leder, har Sturgeon forholdt seg til fem britiske og konservative statsministere. Hun har snakket dem imot alle sammen og verst gikk det utover Boris Johnson.

Johnson var en svært upopulær statsminister i Skottland og hans gjentagende kronglete utspill styrket alltid SNPs og Sturgeons stilling i Skottland.

Men Sturgeon representerte aldri SNP i det britiske parlamentet. Kanskje det var en tabbe med tanke på å få en ny folkeavstemning om selvstendighet. Hennes forgjenger Salmond var en velkjent skikkelse i Westminster forut for sin tid som skotsk førsteminister, og det var han som fikk gjennomslag for avstemningen i 2014.

Ny tilnærming til selvstendighet

Nå må det en ny tilnærming til i spørsmålet om uavhengighet. Sporet Sturgeon og SNP har jobbet etter har mislyktes, og det er et vanskelig ettermæle for den ellers så populære lederen.

Det endelige dødsstøtet for Sturgeons strategi så ut til å være dommen fra britisk høyesterett i november. Dommen konkluderte med at det skotske parlamentet ikke alene kunne bestemme en ny folkeavstemning om uavhengighet. Den makten ligger ennå i London.

Etter nederlaget i rettssystemet ønsket Sturgeon å gjøre neste års parlamentsvalg til en lakmustest for selvstendighet. Kunne valget for SNPs del være et ensaksvalg – uavhengighet – og ved en eventuell brakseier, kunne det skape et demokratisk mandat i Skottland for en ny folkeavstemning som den britiske regjeringen da kunne godkjenne? Men strategien er kontroversiell i partiet og blir muligens nå droppet med en ny leder ved roret.

Flere mener det er for risikabelt å satse så ensidig på selvstendighet da det er flere andre saker partiet sliter med å levere på.

Spesielt gjelder dette i helsepolitikken hvor ventelistene i det skotske helsevesenet har skutt i været etter pandemien. Skolesystemet, en nasjonal stolthet i Skottland, har store utfordringer både i organisering og pedagogikk – og av sosiale utfordringer sliter skottene med et narkotikaproblem av større omfang enn noen annen del av Storbritannia.

Dessuten har iveren etter selvstendighet falt markant etter dommen i høyesterett. Meningsmålinger fra januar og februar viser at det nå er et mindretall av skottene som ønsker løsrivelse.

Futten som plutselig forsvant

Men det er ikke bare SNPs store sak som møter motstand inn i 2023. Sturgeons personlige popularitet har også gått noe nedover i det siste. SNP har ennå godt grep om den skotske opinionen, men de andre partiene i Skottland øyner nok nå muligheter til å knappe inn på forspranget. Som partilederen sa da hun trakk seg, så tar det på å være toppolitiker.

I tillegg til målingene og dommen fra høyesterett har også loven om endring av juridisk kjønn (hør vår podkast; En skotsk lov til besvær), som ble stoppet av parlamentet i London, skapt mange kontroverser.

Futten har gått ut av henne, som hun sa da hun trakk seg. I følge Sturgeon fortjener landet intet mindre enn en leder som gir alt. Det kan man bare gjøre i en viss periode. Den perioden er for Sturgeon nå ved veis ende.

Sett i dette lyset, er det ikke overraskende at Sturgeon går. Det er likevel overraskende at ikke avgangen er bedre regissert, slik at man unngår et politisk vakuum.

Overgangen fra Salmond til Sturgeon i 2014 gikk sømløst. Denne gangen er allerede spekulasjonene i gang om hvem som skal overta. Blir det en representant for en ny generasjon, Kate Forbes eller Humza Yousaf eller en mer ukjent ung politiker Ash Regan?

Til det beste for partiet bør den ledige stillingen fylles så raskt som mulig. Timeplanen er lagt. Men det er kanskje ikke strategien for veien videre.

I denne episoden av Pod Britannia hører du Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder i samtale med Trine Andersen.

Du kan høre episoden i Apple Podcast, Spotify eller på nettsidene nettsidene til Universitetet i Agder og britiskpolitikk.no.

Om Pod Britannia

I Pod Britannia snakker vi om temaer som er viktige for å forstå britisk politikk og kultur. Bak podcasten står nettstedet britiskpolitikk.no, som drives av journalist Trine Andersen, førstelektor ved UiA Erik Mustad og førstelektor ved UiO Øivind Bratberg. I podcastene tar vi opp et bredt spekter av temaer, fra dagsaktuell politikk og kultur til historiske hendelser og portretter. Du finner podcasten på Itunes - og Spotify - samt på vårt nettsted. Alle episoder ligger også ute på Acast.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS