Den nye partilederen står overfor en formidabel oppgave i å samle partiet.

Hva nå, Skottland?

PODCAST: Humza Yousaf er førsteminister i Skottland, som nyvalgt leder for det skotske nasjonalistpartiet (SNP). Han er den yngste som har innehatt rollen og den første fra en etnisk minoritet. Men bak fasaden av en lykkelig familie er konfliktnivået høyt og drømmen om uavhengighet fjernere enn på lenge.

Han leder et mektig parti, men har et svakt mandat. Yousaf etterfølger mektige Nicola Sturgeon. Han vant andre runde av ledervalget i mars med knapp margin, og utfordreren Kate Forbes står på motsatt side av ham selv i vesentlige stridsspørsmål. Ingen av de to nærmeste utfordrerne, nevnte Forbes og Ash Regan, har takket ja til å sitte i Yousafs nye regjering. Videre var det bare omtrent 70 prosent av partiets medlemmer som stemte i ledervalget.

Den nye partilederen står overfor en formidabel oppgave i å samle partiet. Partiets felles prosjekt, uavhengighet for Skottland, er kommet helt i bakgrunnen, mens frem har kommet ideologiske, personlige og verdibaserte motsetninger.

Verdispørsmålene

Uroen i SNP kommer etter et tiår der den politiske eliten i partiet har rørt kontroversielle verdispørsmål inn i selvstendighetskampen.

Mye ved denne agendaen fanget tidsånden – som sterk støtte til EU-medlemskap, offensive klimamål og nordisk velferds- og familiepolitikk. Men mye fortonte seg også som symboler mer enn substans. Sturgeons regjering har hatt magre resultater å vise til på områder som skole, helse og fattigdomsbekjempelse. Nå som den markante lederen er borte, skinner lyset klarere på manglende gjennomslag i faktisk brødpolitikk.

I fjor høst toppet SNP den verdiliberale sakslisten med et lovforslag som senker terskelen for selverklært kjønnsidentitet. Den britiske regjeringen satte foten ned, ut fra en vurdering om at lovforslaget brøt med felles britisk likestillingslov. På grasrota i SNP økte uroen. For partiets gamle medlemsbase, langt borte fra urbane aktivister, virket prioriteringen underlig. Var dette et rimelig saksfelt å konfrontere London på?

Økonomisk mislighold

I tillegg til de politiske splittelsene er partiet under etterforskning for økonomisk mislighold. Ingen er i skrivende stund siktet, men partiets generalsekretær Peter Murrell ble arrestert og avhørt av skotsk politi for så å bli løslatt etter kort tid. Murrell er ektemannen til Sturgeon, og deres felles hjem ble sammen med partihovedkvarteret ransaket. En rekke dokumenter samt digitale enheter ble beslaglagt.

Sammen med Murrell har partiets regnskapsbyrå trukket seg. Rike skotske givere til partiet murrer over hvordan partiet ser ut til å ha forvaltet de økonomiske bidragene og krever svar. Dette er noe som partiet på et senere tidspunkt må redegjøre for.

Med splittelsen som kom til syne under lederkampen samt fornemmelsen av økonomisk rot, svekkes velgernes tillit til partiet. Nå står en ny og relativt fersk leder ved roret, uten en tydelig autoritet som kan roe situasjonen og samle partiet om en farbar vei fremover.

Slutten på en æra?

Meningsmålingene viser at SNP er på nedadgående kurs, noe de har vært fra før Sturgeon trakk seg. Yousaf var Sturgeons kandidat og en etterfølger som ville få støtte i det skotske parlamentet fra De grønne. SNP har nemlig ikke flertall alene i parlamentet og er avhengig av denne støtten for å ha flertall. Selv om den er sikret gjennom Yousaf, vil det bli en kronglete parlamentarisk vei frem til neste valg i Skottland i 2025.

En vesentlig utfordring for SNP ligger i å både være regjeringsparti og samtidig en kampanjeorganisasjon for skotsk uavhengighet. Dessuten skal maskineriet gå for fullt på to lokasjoner: I London der partiet representerer skotske valgkretser i Underhuset og i skottenes eget parlament i Edinburgh.

I 2024 er det ti år siden folkeavstemningen der 55 prosent av skotske velgere stemte for fortsatt tilhørighet til Storbritannia. I årene etter vokste partiet likevel, både i oppslutning og som medlemsorganisasjon. Nicola Sturgeon utviklet SNP til en seiersmaskin og styrket partiets nedslag blant de unge, urbane og verdiliberale.

De fleste trodde hun ville møte store utfordringer med å gjenreise partiet etter nederlaget. Men hennes lederperiode var godt forberedt, og når oppslutningen til Labour og De konservative i Skottland var på et lavmål, ble den åtte år lange perioden preget av suksess.

Denne gangen virker ikke den nye lederperioden godt forberedt. Dermed har Storbritannias mest suksessrike parti de siste 15 årene på kort tid falt sammen som et korthus. Veien tilbake til toppen er ingen umulighet, selv om den nå synes lang. Førsteprioriteten er en sterk og samlende leder, dernest må den politiske veien støttes av de fløyene som nå har vokst frem.

Ny kurs mot selvstendighet?

Det store spørsmålet er om SNP fortsetter sin aggressive politiske kurs mot en ny uavhengighetsavstemning. Med dalende oppslutning for SNP faller også oppslutningen rundt skotsk selvstendighet. Likevel annonserte Yousaf dagen da han ble valgt at kampen for et selvstendig Skottland fortsetter ufortrødent videre.

Men for å få flertall i den skotske opinionen må strategien endres. Spesielt under tidligere statsminister Boris Johnson økte oppslutningen om selvstendighet. Johnson var SNPs beste bidragsyter, men Johnsons politikk hjalp meningsmålingene og ikke partiets kamp.

«Fienden» i London

Nåværende statsminister Rishi Sunak styrer en annen konservativ regjering enn Johnson. Neste år er det britisk parlamentsvalg, og det vil utfordre SNP i Skottland samtidig som det selvsagt langt fra garanterer en fortsatt konservativ regjering i London.

Derfor knyttes det spenning til hvordan SNP tilnærmer seg spørsmålet om selvstendighet frem til neste valg og også etter valget. Det synes åpenbart at en ny kurs må til, selv om det i skrivende stund ikke er klart hva den kursen er.

I denne ukes utgave av Pod Britannia diskuterer førstelektorene Øivind Bratberg og Erik Mustad disse spørsmålene med Trine Andersen.

Om Pod Britannia

I Pod Britannia snakker vi om temaer som er viktige for å forstå britisk politikk og kultur. Bak podcasten står nettstedet britiskpolitikk.no, som drives av journalist Trine Andersen, førstelektor ved UiA Erik Mustad og førstelektor ved UiO Øivind Bratberg. I podcastene tar vi opp et bredt spekter av temaer, fra dagsaktuell politikk og kultur til historiske hendelser og portretter. Du finner podcasten på Itunes - og Spotify - samt på vårt nettsted. Alle episoder ligger også ute på Acast.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS