Den aller første avlinga med romgrønnsaker har ankommet jorda, men ikke vent deg noe parti på den lokale kolonialen riktig enda. De 83 soyabønnene kan bli viktige for utviklinga av både jordmat og astronautføde.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I mangel av både Jack og bønnestengelen måtte NASA pent sende soyabønnene sine til himmels på den vanlige måten - i romferga. Vel oppe på den Internasjonale Romstasjonen spirte de godt, vokste seg store, og produserte verdens aller første avling med rombønner.
Rommat
Ikke så langt inn i framtiden vil bemannede romskip vende snuten mot Mars, og skal man komme fram i live må man dyrke mat underveis. Men å gro vektløse planter i rommet er ikke alltid enkelt, og det er ikke godt å si hvordan romgrønnsakene utvikler seg etter hvert.
NASA og ESA er forståelig nok ganske ivrige etter å eksperimentere med framtidas astronautmat, og heldigvis har de kompanjonger med lommene fulle av gryn.
Jordiske interesser
Penger altså. Verdens store soyaprodusenter er nemlig interessert i å se om de nye soyabønnene er blitt forandret på grunn av oppveksten i rommet.
- Dersom vi finner forandringer, vil vi vite om eventuelle positive endringer kan føres videre til nye generasjoner av bønner her på jorden, sier Dr Tom Corbin fra Pioneer Hi-Bred International Inc. i en pressemelding.
Det er nemlig ganske tidkrevende å utvikle nye typer planter her nede på jorda, og derfor er de store landbruksprodusentene interessert i å finne ut om forandringene skjer fortere i rommet.
-Skal man oppdage noe nytt, krever det ofte at man utforsker helt ukjente territorier, sier Dr Thomas M. Connelly fra DuPont, verdens største kornprodusent. Han håper så klart at rombønnene skal inneholde innbringende hemmeligheter.
Produktutvikling i rommet
- Dette og andre eksperimenter baner vei for bedre matplanter her på jorda, og for framtidsføde for astronautene, mener Mark Nall, sjefen for NASA’s Space Product Development Program. Her kan kommersielle selskaper få skutt eksperimentene sine opp til den Internasjonale Romstasjonen (ISS), hvor de gjerne pågår i flere måneder.
De nylig høstede soyaplantene har svevd rundt i bane i 97 dager, og ser ut til å ha tatt romtilværelsen på strak arm. De 42 plantene var i super form, og hadde laget 83 bønner, som nå skal gjennom både kjemiske og biologiske tester.
- Siden voksestedet spiller en avgjørende rolle for hvilke fysiologiske og biologiske trekk planten får, er det meget mulig at oppveksten i den reduserte gravitasjonen kan ha forandret plantenes kjemi, sier Dr Weijia Zhou fra Universitetet i Wisconsin-Madison.
Overraskelser
Og mens forskerne på bakken håper på å finne overraskelser skjult i bønnenes indre, har ISS-astronaut Peggy Whitson allerede gjort sine egne oppdagelser.
- Det var ganske overraskende hvor fantastisk godt planten så ut, sier hun i pressemeldingen fra NASA. Man vil kanskje vente at det var fint å se noe grønt etter halvannen måned i rommet, men det er ganske interessant at reaksjonen var såpass dramatisk som den var. Skal vi til Mars må vi nok ha med oss en hage!