Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Snart kommer våren, og hagen skal stelles i stand for de små spirene som kommer.
Dersom du har brukt noen timer på kne med fingrene i jorda, har du kanskje lurt på hvorfor røttene ikke vokser opp over bakken.
Eller hvordan en plantes røtter klarer å grave seg nedover, heller enn å dytte den lille spiren opp av jorda.
Rothår
Svaret ligger i små hår som vokser ut fra planterøttene.
De utforsker jorda og sjekker hvor røttene kan vokse, samtidig som de er med på å tjore planten fast.
- Nøkkelen er det dunete hårdekket på plantenes røtter. Vi har identifisert en vekstkontrollmekanisme som gjør disse hårene i stand til å finne veien og forlenge seg når veien er klar.
Det sier professor Liam Dolan ved John Innes Centre i Norwich i Storbritannia.
Kjemisk triks
Rothårene utforsker jorda litt på samme måten som du vil føle deg fram i mørket. Møter de en hindring, finner de en vei utenom. Samtidig holdes planten på plass, med de små hårene som griper i jorda.
Hårveksten styres av et lite kjemisk triks som får hårene til å oppsøke jord.
Et protein på hårtuppen kalt RHD2 stimulerer opptaket av kalsium fra jorda, og styrker veksten. Dette betyr mer protein, som igjen betyr mer opptak av kalsium.
Når rothåret møter en hindring, eller det kommer til bakkens overflate, blir denne syklusen brutt, og veksten starter i en annen retning.
Tilpasning
- Dette bemerkelsesverdige systemet gir plantene den fleksibiliteten de trenger for å utforske et sammensatt miljø, og for å kolonisere selv de minst lovende av jordtyper, sier Dolan i en pressemelding.
- Det forklarer også hvorfor spirer kan vokse så fort når de først har etablert seg, sier han.
I næringsfattig jord, som i deler av Australia eller Afrika sør for Sahara, har planter tilpasset seg ved å ha flere rothår.
En bedre forståelse av denne tilpasningen kan gjøre deg mulig å utvikle avlinger som kan vokse i mindre fruktbare områder.