Får gresset til å gro på innendørsbaner

I fremtiden kan topplagene i Premier League og andre eliteserier komme til å spille på slitesterke gressmatter som vokser med norsk teknologi

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det råder en bedragersk stillhet i lokalene til firmaet Intravision i Oslo sentrum. Det er så stille at man nesten kan høre gresset gro. Og det er nettopp hva det gjør.

I en lang rekke med lyskasser vokser gress under kunstig belysning, mens interesserte i inn- og utland følger spent med fra sidelinjen. Intravisions daglige leder Per Åge Lyså tror det kan være stillheten før stormen.

Mye tyder på at firmaets patenterte produkt Lumigreen-systemet vil bli sterkt etterspurt på verdensbasis.

Fleksibel utnyttelse

Lumigreen gir nye muligheter til langt mer intensiv og fleksibel utnyttelse av både utendørs og innendørs arenaer. Systemet får gress til å vokse innendørs, uten at gressmatten må skiftes ut flere ganger i løpet av sesongen, slik tilfellet er med helt eller delvis overbygde fotballbaner.

- Vi tror fremtiden er innendørs flerbruksarenaer, med for eksempel fotballkamp én kveld og rockekonsert dagen etter. Vi har fått kjemperespons på konseptet, blant annet i USA. Det er overraskende tatt i betraktning hvor lite prosjektet har vært markedsført, sier Lyså.

"En utfordring for MPEG-komprimeringen ..."

Lumigreen-systemet kan bety en renessanse for naturgress på bekostning av kunstgress. Kunstgress er i utgangspunktet enkelt og vedlikeholdsfritt, men er samtidig beheftet med mange ulemper, ikke minst skader på spillerne.

Lysdioder

Systemet går i korthet ut på at en seilduk med integrerte lysdioder rulles ut over gressmatten. Ved hjelp av vifter dannes en luftpute som holder duken svevende ca. 15 cm over bakken.

Lysdiodene gir fra seg rødt, blått og hvitt lys, såkalt smalspekterlys, som er nøye kalibrert for å gi optimale vekstforhold og et kraftig og slitesterkt gress, samtidig som gresset tilføres ekstra CO2 gjennom luften.

Rullene med seilduk vil kunne skjules i en kulvert under reklameskiltene rundt banen. Systemet er også aktuelt for golf- og tennisanlegg.

- Vi har også fått forespørsler om bygging av innendørs parkanlegg, sier Lyså.

Fotosyntese

Det hele startet med forskning på fotosyntese i vann via utvikling av en ny produksjonsteknologi for mikroalger, som Intravision har arbeidet med de siste fire årene.

Gjennombruddet kom i form av det Lyså kaller et kvantesprang i diodeteknologien for to år siden. Det er den nye generasjonen lysdioder (LED), som har gjort Lumigreen mulig.

- Systemet skal testes live nå i vår i Norge, i Mellom-Europa og i USA, forteller Lyså.

Produksjon i Kina

En prototyp har allerede vært vist for pilotkunder. Folk fra Intravision var i fjor høst i Kina, og det er innledet forhandlinger om produksjon av systemet der.

Forsøk som er gjort ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås, viser at Lumigreen-systemet kan gi en vekst på hele 20 mm i døgnet. En så sterk naturlig vekst ville forutsette blå himmel og direkte sollys.

- Det gjenstår enkelte finjusteringer når det gjelder lysmengde og beregninger med sikte på best mulig mekanisk holdbarhet, sier sivilingeniør og bioteknolog i Intravision-gruppen Kristin Aamodt, som har gjort mye av grunnarbeidet sammen med plantefysiolog Silje Aase Wolf.

Det norske firmaet Ensys AS og nederlandske Lumileds Lighting er partnere i prosjektet.

Powered by Labrador CMS