Liten sonde på stor slette

Romsonden Phoenix har laget sin første værmelding fra Mars, og er snart klar til å grave i bakken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Her ser du et fargebilde av Phoenix, med solcellepanelene slått ut. (Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)"

 

Den amerikanske romfartsorganisasjonen har fått øye på Phoenix med kameraene om bord i romsonden Mars Reconnaissance Orbiter, som går i bane rundt Mars.

Både Phoenix, fallskjermen og varmeskjoldet synes på bildene, som ble tatt 22 timer etter landingen. Fallskjermen og Phoenix er omtrent 300 meter fra hverandre.

"Bildet viser romsonden, fallskjermen og varmeskjoldet. (Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)"

 

Dessuten klarte sonden som går i bane å fotografere Phoenix og fallskjermen mens den var på vei ned gjennom atmosfæren, med det store Heimdall-krateret i bakgrunnen.

- På bildet ser det ut som at Phoenix er på vei ned i et 10 kilometer stort krater, men den er faktisk 20 kilometer foran krateret, forklarer Alfred S. McEwen, sjefsforskeren bak HiRISE-kameraet om bord på Mars Reconnaissance Orbiter.

"(Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)"

 

Nå er Phoenix klar til å begynne å bevege på robotarmen sin, som skal grave i jorda på den røde planeten. Jordprøvene skal løftes opp til instrumentene som sitter på toppen av sonden, og der skal de analyseres for spor etter liv.

Forskerne som jobber med sonden, er svært fornøyde med landingen.

- Arbeidsområdet er ideelt for oss, fordi det ser ut som det er fint å grave i. Vi er veldig glade for å se at bare noen få steiner ligger spredt i området hvor vi skal grave, sier Peter Smith fra University of Arizona.

Romsonden har også en værstasjon om bord, og den første rapporten tikket inn bare noen få timer etter landingen. Data fra de første 18 timene etter landing har blitt sendt tilbake til jorden.

"Værmelding fra Mars. (Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)"

 

Temperaturen der oppe gikk fra et minimum på minus 80 grader celsius tidlig på morgenen, til et maksimum på minus 30 grader celsius om ettermiddagen.

Lufttrykket var på gjennomsnittlig 8,55 millibar. Trykket på jorden er rundt 1000 millibar ved havoverflaten.

Vinden blåste i 20 kilometer i timen, fra nordøst, og himmelen var skyfri.

Flere instrumenter vil bli aktivert de nærmeste timene og dagene, og værmeldingen kommer til å inkludere fuktighet og sikt.

"Phoenix med flagg og DVD på dekk, med marsjorda i bakgrunnen. (Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)"

 

NASA har også offentliggjort et foto som viser en del av Phoenix hvor det amerikanske flagget er festet ved siden av en liten DVD på sondens øvre dekk. Denne DVDen stammer fra Planetary Society, og inneholder en beskjed til fremtidige marsutforskere.

Den inneholder også fortellinger i sjangeren science-fiction, og kunst inspirert av den røde planeten. I tillegg inneholder den navn på mer enn en kvart million jordboere. 

Lenke:

NASA: Phoenix Mars Lander 

Powered by Labrador CMS