Rentesjokk får fart på børsen
En overraskende rentenedsettelse på 1 prosentpoeng kan få aksjekursene til å stige med mellom 7 og 9 prosent, hevder BI-forskerne Hilde C. Bjørnland og Kai Leitemo.
Norges Bank overrasket de fleste ekspertene ved å sette ned renten hele 1,75 prosentpoeng i sitt siste rentemøte i 2008.
Slike overraskende endringer i styringsrenten, rentesjokk, kan føre til store endringer i aksjekursene på børsen.
Professor Hilde C. Bjørnland og professor Kai Leitemo ved Handelshøyskolen BI har gjennomført en omfattende undersøkelse av sammenhengene (interaksjonen) mellom rentebeslutningene og aksjemarkedet i USA (S&P 500) over 20-årsperioden 1983-2002.
Resultatene av studien blir nå publisert i det anerkjente internasjonale vitenskapelige tidsskriftet Journal of Monetary Economics.
Renteøkning gir nedtur på børsen
- En overraskende rentenedsettelse på 1 prosentpoeng kan få aksjekursene til å stige med mellom 7 og 9 prosent, forteller Bjørnland, som er professor i samfunnsøkonomi ved BI.
Tilsvarende vil en overraskende renteøkning på 1 prosentpoeng bli tatt dårlig i mot av aksjemarkedet, og utløse et kursfall på mellom 7 og 9 prosent.
Da er det kanskje ikke så rart at det er stor interesse for rentebeslutninger fra Norges Bank og andre sentralbanker, ikke bare fra journalister og folk med høye boliglån, men også fra aktørene i finansmarkedene.
Aksjekurser kan gi renteendringer
Men det er ikke bare endringer i rentenivået som påvirker aksjemarkedet. Tilsvarende vil overraskende endringer i aksjemarkedet kunne påvirke bevegelsene i rentemarkedet.
Med overraskende endringer mener forskerne endringer som ikke har sin basis i fundamentale forhold (som f. eks. en produktivitetsøkning).
En overraskende børsnedgang på 10 prosent vil kunne resultere i en umiddelbar rentenedsettelse på 0,4 prosentpoeng, viser studien. I løpet av et halvt års tid vil rentefallet som følge av det overraskende børsfallet, kunne gi et helt prosentpoengs lavere rente.
Tilsvarende vil en overraskende kursoppgang på børsen på 10 prosent øke rentenivået med 0,4 prosentpoeng med en gang, og gi en samlet renteøkning på 1 prosentpoeng i løpet av et halvt års tid.
Referanse:
Bjørnland, Hilde C., Kai Leitemo (2009), “Identifying the Interdependence between U.S. Monetary Policy and The Stock Market”, forthcoming in Journal of Monetary Economics. Publisert i onlineutgaven 10. desember 2008.