Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Sørøst-Norge - les mer.

Universitetet i Sørøst-Norge er partner i et EØS-forskningsprosjekt som skal utvikle en håndprotese som kan styres av hjernen til eieren.
Universitetet i Sørøst-Norge er partner i et EØS-forskningsprosjekt som skal utvikle en håndprotese som kan styres av hjernen til eieren.

Forsker på kunstig arm styrt av hjernen

Se for deg en kunstig arm som kan styres av hjernen til eieren. Det er målet for et forskningsprosjekt som vil revolusjonere hverdagen for protesebrukere.

Personer som er født uten arm eller som må amputere, kan i fremtiden få montert en protese som kontrolleres av hjernen. Universitetet i Sørøst-Norge (USN) er partner i et EØS-forskningsprosjekt som skal utvikle en funksjonell, kostnadseffektiv og individuelt tilpasset nevro-håndprotese.

– Målet er at protesen skal gi brukeren større bevegelsesfrihet. Implanterte elektroder fanger opp nervesignaler direkte, og brukeren kan dermed ha en detaljert styring av protesen kun ved bruk av hjernen, sier førsteamanuensis Lars-Cyril Blystad ved Institutt for mikrosystemer. Han er prosjektleder for USNs rolle i det internasjonale forskningsprosjektet kalt Arm neuroprosthesis equipped with artificial skin and sensorial feedback, forkortet ARMIN.

Romania er samarbeidslandet og prosjektet til 15,2 millioner kroner går frem til 2023.

Les mer om forskningsprosjektet på hjemmesidene til USN

Powered by Labrador CMS