De fleste opplever symptomer i et par dager uten å oppsøke lege. Av de som kontakter lege, så møtes de fleste av fastlegen eller legevakten. (Illustrasjonsfoto: gmstockstudio / Shutterstock / NTB scanpix)
De fleste opplever symptomer i et par dager uten å oppsøke lege. Av de som kontakter lege, så møtes de fleste av fastlegen eller legevakten. (Illustrasjonsfoto: gmstockstudio / Shutterstock / NTB scanpix)

Én prosent av alle årlige legebesøk skyldes diaré

– Vi ble overrasket over at det er små barn og unge voksne som går oftest til lege med diaré, og ikke eldre som generelt er mer sårbare for alvorlig sykdom, sier forsker bak den nye studien.

Publisert

Diaré er en svært vanlig tilstand som de fleste har erfaring med. Sykdommen omfatter alt fra omgangssyke til matforgiftning og turistdiaré.

Så mange som 128 000 personer i året møter legen med denne kjedelige plagen.

Det utgjør cirka én prosent av alle årlige legekonsultasjoner. Det viser en studie fra Universitetet i Bergen (UiB).

– Til nå har man visst lite om denne pasientgruppen og deres kontakt med primærhelsetjenesten, men nå kan vi se at det faktisk er vanlig å møte legen ansikt til ansikt ved diaré, sier stipendiat Knut Erik Emberland, ved UiB.

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Family Practice.

Diaré

Svært vanlig tilstand med små eller store sykdomsutbrudd.

Omfatter alt fra: omgangssyke (norovirus), matforgiftning (toksiner), turistdiaré og bakterieinfeksjoner (salmonella og campylobacter) og parasitter (for eksempel Giardia).

Flest små barn og unge voksne

Emberland og kolleger ved UiB og NORCE undersøkte alle legekonsultasjoner i Norge for perioden 2006 til 2015. Det gjorde de ved å bruke tall fra databasen over legeregningskort, eller den såkalte KUHR-databasen.

– At det er småbarnsfamilier som hyppigst rammes av akutt diaré i befolkningen, er kjent. Men vi ble overrasket over at det er små barn og unge voksne som hyppigst også oppsøker lege ved diaré, og ikke eldre som generelt er mer sårbare for alvorlig sykdomsforløp, sier Emberland.

– Studien frembringer i så måte nyttig kunnskap for legene om hvilken aldersgruppe de kan forvente å møte.

Høysesong om vinteren

I studien fremgår det at de fleste konsultasjonene skjer i vinterhalvåret.

– Ut fra alder og sesongvariasjon ligner konsultasjonsmønstrene for diaré på forekomsten av omgangssyke forårsaket av norovirus, sier Emberland.

Referanse:

Emberland, K.E.: Consultations for gastroenteritis in general practice and out-of-hours services in Norway 2006–15. Family Practice . 2019. https://doi.org/10.1093/fampra/cmy133