Mye karbohydrater bak kvalme og oppkast

Kvinner som opplever både kvalme og oppkast i løpet av sine første gravide uker har ofte et høyt næringsinntak basert på mye karbohydrater.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer om studien

Chortatos har samarbeidet med blant annet professorene Marit Veierød og Per Ole Iversen fra IMB, samt seniorforsker Margaretha Haugen fra Folkehelseinstituttet.
Det høye antallet graviditeter som er studert er unikt blant studier innenfor dette forskningsfeltet.
Spørreskjemaene som studien bygger på er utviklet av Folkehelseinstituttet i forbindelse med deres store Mor og barn-undersøkelse.

Hele 33 prosent av norske gravide kvinner opplever både kvalme og oppkast, mens 39 prosent erfarer at de var kvalme. De resterende merker ikke noe til symptomene.

Det viser resultatene fra en studie som er gjennomført av klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat Athanasios Chortatos ved Institutt for medisinske basalfag ved universitetet i Oslo.

Han har undersøkt hva 51 675 norske gravide kvinner spiste og drakk fra de ble gravide frem til cirka uke 20 av svangerskapet, og hvorvidt de var rammet av kvalme og oppkast i samme periode.

Brus er synderen

- Kostholdet til kvinnene som både var kvalme og kastet opp kan karakteriseres av et høyere inntak av karbohydrater og ekstra sukker enn de to andre gruppene, forklarer Chortatos.

- Sistnevnte stammer hovedsakelig fra sukkerholdig brus.

Han påpeker imidlertid at karbohydratinntaket er innenfor statens anbefalinger, og at mengden av tilsatt sukker kun overskrider statens anbefalinger med én prosent.

Høyt inntak, lav oppgang

Chortatos fant også ut at kvinnene som opplevde oppkast og kvalme hadde det høyeste samlede næringsinntaket sammenlignet med de to andre gruppene av gravide. Et noe overraskende funn siden disse kvinnene var de som gikk minst opp i vekt i løpet av svangerskapet.

Chortatos forklarer imidlertid dette med at den samme gruppen gravide også er de som kaster opp.

- Selv om kvinnene spiste mye så må vi huske på at de også kastet opp mye. Jeg kan ikke uttale meg om hvor mye av maten som faktisk ble fordøyd, men jeg er allikevel ganske sikker på at mye oppkast er en av hovedgrunnene til at kvinnene endte opp med å være de som gikk minst opp i vekt.

- Viktig å holde på næringen

Det er vanskelig å konkludere med hvor vidt det høyere inntaket av karbohydrater i form av brus og mye tilsatt sukker er en årsak til, eller et resultat av kvalme og oppkast. Men andre ord, er det et forsøk på å lindre symptomer eller er en utløsende faktor?

- Psykologisk og fysiologisk sett kan det for eksempel kanskje hjelpe med karbohydrater der og da. Samtidig kan det kanskje forverre tilstanden i et langtidsperspektiv. Uansett er det litt mer komplisert enn bare å trekke slutningen om at et høyt inntak av karbohydrater medfører kvalme og oppkast, sier Chortatos.

Han tror at det høye karbohydratinntaket mest sannsynlig kommer av at kvinnene prøver å døyve de ubehagelige symptomene.

- Uavhengig av hva forklaringen er, er det viktig at disse kvinnene finner næring som de klarer å holde på, avslutter han.

Referanse:

Chortatos m.fl: Nausea and vomiting in pregnancy: associations with maternal gestational diet and lifestyle factors in the Norwegian Mother and Child Cohort Study, BJOG: an International Journal of Obstetrics and Gynaecology, 2013 Aug 7, doi: 10.1111/1471-0528.12406.

Powered by Labrador CMS