Annonse

Første bok om hinduer i Norge

For første gang er det utgitt en bok om hinduer i Norge. Hinduer er mer integrert enn det kan se ut til, er en av konklusjonene.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Hinduer som bor i Norge begynner å tenke omkring religion på måter som er ganske like på hvordan nordmenn tenker. Men selv om de tenker som nordmenn, så føler de helt klart at de er hinduer likevel, følge religionshistoriker Ram E. Gupta.

Han er forfatter av “Being a Hindu in Oslo”, den første boken som er utgitt om hinduer i Norge. Boken er en undersøkelse av hvordan storsamfunnet virker inn på unge hinduers tanker og forestillinger om religion.

Norge har flere hinduer enn noen av de andre nordiske landene. I overkant av ti tusen hinduer lever i Norge. De praktiserer sin religion, hinduismen, samtidig som de får et “norsk” forhold til den.

- Det meste av det vi leser om innvandrere og religion har fokus på hva de gjør. Men hvis vi ser nærmere hva de tenker, får vi et helt annet bilde, sier Gupta.

I boken viser han hvordan unge hinduer gjerne handler og lever i henhold til hinduistiske skikker, for eksempel når det gjelder å gifte seg.

Men når det er snakk om å diskutere religion, så bruker de ord og forestillinger som er godt kjent for nordmenn.

- Måten de diskuterer og resonnerer på er ofte veldig norsk, men konklusjonene kan være typisk hindu. Fornorskningen og integreringen har gått lenger enn det kan se ut, sier Gupta.

"- Det er fullt mulig å ha to identiteter, en norsk og en hindu, sier forfatter Ram E. Gupta"

Norsk bedehus

Det finnes flere andre årsaker til fornorskning enn tenkemåte. Gupta trekker frem hvordan offentlige regler kan spille inn:

- Hinduer som vil registrere seg som et trossamfunn blir møtt med krav om å legge frem en trosbekjennelse. Men hinduismen har ingen trosbekjennelse, i motsetning til hvordan vi kjenner det fra norske trossamfunn.

- Innvandrede hinduer må derfor selv formulere den. Så må de ha en forstander, de må ha en formålsparagraf og det skal føres regnskap som skal offentlig godkjennes. Etter hvert ligner hindusamfunnet et gjennomsnittlig norsk bedehus, sier Gupta.

Identitet

Å være hindu er nært knyttet til personlig identitet. Til forskjell fra i mange andre religioner, kan man verken bli eller slutte å være hindu. Det er man født til. Man slutter ikke å være hindu selv om man flytter ut fra hindusamfunnet i India.

Men å være hindu i Norge er noe annet enn å være det i India. Det gjør at når en hindu i Norge sier at han er hindu, kan det bety noe annet enn når en hindu i India sier det samme. Han er en norsk hindu.

- Det er fullt mulig for en ung hindu å ha to identiteter, en norsk og en hindu. Disse identitetene kan også virke sammen, i følge Gupta, som mener politikere og andre bør være mer oppmerksomme på dette i diskusjoner om integrering, for eksempel i forhold til muslimske innvandrere.

Powered by Labrador CMS