Hvor mye plantekost tåler laksen?

Oppdrettslaksen vokser like godt på vegetarkost, men mengden av de marine omega-3 fettsyrer i kjøttet går ned.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Fakta om hovedprosjekt

Prosjekttittel: Minimum requirements for omega-3 fatty acids in modern
production of Atlantic salmon
Prosjektperiode: 2013–2016
Finansiering: Forskningsrådet/ Havbruksprogrammet
Prosjektledelse: Nofima

Mens den norske lakseproduksjonen om lag har doblet seg fra 2000 til 2010, har fôrindustriens tilgang på fiskemel og fiskeolje blitt redusert.

Det har ført til en dramatisk endring i sammensetningen av laksefôret, som tidligere ble basert på marine råstoffer. Ifølge en Nofima-rapport ble laksen i 2010 servert nærmere 50 prosent planteproteiner og planteoljer.

I dag er innholdet av vegetabilske råstoffer enda høyere, og mer kan det bli.

Vil finne laksens tålegrense

– Så langt ser det ut til at økningen i andelen vegetabilske oljer i det norske laksefôret fungerer greit i forhold til vekst. Men vi ser at mengden av de gode, marine fettsyrene i laksekjøttet er i ferd med å bli redusert, sier Marta Bou Mira ved Nofima.

Hun skal gjennom sitt doktorgradsarbeid forsøke å finne ut hvor grensen går for bruk av vegetabilske oljer i laksefôret.

– Jeg håper å kunne dokumentere minimumskrav til omega-3-fettsyrer i fôr som brukes i moderne, kommersiell oppdrettsindustri. Målet er at minimumskravene skal sikre god vekst og kjøttkvalitet, uten å gå på bekostning av fiskevelferden, sier Bou Mira.

Langtidsforsøk

Marta Bou Mira gjennomfører nå et langtidsforsøk, der hun følger laksens utvikling fra den er 40 gram til den er tre-fire kilo.

Fra fisken er fra 40 til 400 gram, testes det hele 14 forskjellige dietter med ulikt innhold av marine fettsyrer, såkalte essensielle fettsyrer.  Fisk mellom ett og fire kilo skal testes med tre ulike dietter.

– På denne måten håper vi å kunne fastslå minimumsbehovene for de essensielle fettsyrene på de ulike sjøstadiene hos laksen. Det å kunne følge fisken over så lang tid, gjør oss også i stand til å forstå og oppdage tidlige symptomer på mangel på essensielle fettsyrer, sier Bou Mira.

Hun mener forskningsprosjektet kan bidra til å sikre at fôrindustrien utnytter fôrråstoffene så effektivt som mulig, samtidig som nivåene av marine fettsyrer er høye nok til å sikre fiskevelferden.

– Kunnskapen vil bidra til å styrke både effektiviteten og bærekraften i den norske havbruksnæringen, sier Bou Mira.

Powered by Labrador CMS