Annonse

Angst etter kreftbehandling

Noen får problemer med hørselen etter cellegiftbehandling. Andre unngår å kjøre bestemte veier på grunn av angst. Ettervirkningene kan være svært ulike etter testikkelkreftbehandling. 

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Langtidsvirkningene etter testikkelkreftbehandling er ikke alltid slik man tror. Det har Jan Oldenburg funnet ut i sin doktoravhandling ved Radiumhospitalet.

Ved testikkelkreft blir noen behandlet med operasjon alene, andre får behandling med cellegift og/eller stråling i tillegg. Ofte har cellegiften cisplatin vært benyttet.

Nå viser langtidsbivirkninger at det kan gi dårligere hørsel eller tinnitus – øresus, fordi cellegiften også tar knekken på celler i det indre øret.

Lite tilbakefall – likevel angst

En oppfølging av nesten 2000 norske testikkelkreftpasienter viser at bare 25 fikk tilbakefall senere enn to år etter behandlingen. Det tilsvarer 1,3 prosent.

Selv om risikoen er liten, plages likevel så mange som én av tre med angst for tilbakefall. Bare én av fire tenkte ikke på tilbakefall som en mulighet.

– De som har høy utdannelse, og de som har økonomiske problemer, har mer angst enn de øvrige. Personligheten har også betydning.

– Enkelte unngår også å kjøre Ringveien rundt Oslo fordi de da må kjøre forbi Radiumhospitalet, og det vekker ubehagelige minner. De gjenopplever kreftbehandlingen som et mareritt, sier Oldenburg.

Stoffskifte og testosteron

Høye doser cellegift kan også gi langtidsvirkninger i form av økt risiko for overvekt, høyt blodtrykk og type 2 diabetes.

En stor undergruppe får etter hvert lavt testosteronnivå – nivået av mannlige kjønnshormoner synker.

Denne tilstanden kan enkelt bedres med tilskudd av testosteron. Fastlegen kan ta blodprøve for sjekk av nivået.

Arbeid og egne barn viktig

Selv om kreftbehandlingen har gitt ettervirkninger, er det imidlertid andre ting som har større betydning for livskvaliteten: arbeidsledighet og kronisk sykdom var viktigst for livskvaliteten hos de langtidsoverlevende.

Forskning på ettervirkninger har ført til at behandlingen har blitt justert og livskvaliteten bedret. For eksempel får nå et stort antall egne barn etter behandlingen.

Bakgrunn:

Ved Onkologisk forum 2010 i Tromsø fikk Oldenburg tildelt Forumets Ung forsker-pris for arbeidet sitt.

Powered by Labrador CMS