To porsjoner med brokkoli sammen med én porsjon potetmos, gjør at blodsukkeret ditt holder seg mer stabilt.  (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
To porsjoner med brokkoli sammen med én porsjon potetmos, gjør at blodsukkeret ditt holder seg mer stabilt. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Derfor blir potetmosen sunnere med brokkoli

Spiser du brokkoli sammen med poteter stiger blodsukkeret mindre og saktere enn hvis du spiser potetene alene.

Fakta om forskningen

Denne forskningen er en del av prosjektet Bedre konkurransekraft for norske poteter, finansiert av Forskningsmidler for jordbruk og matindustri og den norske potetindustrien.

Prosjektet ledes av NIBIO.

Høyt og sterkt varierende blodsukker øker risikoen for både overvekt og diabetes type 2. Derfor er det gode nyheter at brokkoli sørger for et mer stabilt blodsukker når du spiser poteter.

Simon Ballance fra Nofima har forsket på poteter i flere år og er spesielt opptatt av hva som kan gjøres for å gjøre dem sunnere. Etter at han oppdaget brokkoliens positive effekter på poteter, er han opptatt av å finne ut hvorfor.

Derfor har han også studert effektene av ulike komponenter i brokkoli, og det er verdt å merke seg at kostfiberne isolert fra brokkoli gir ikke alene den positive helseeffekten.

Hele grønnsaken må spises. Og effekten er størst hvis du spiser to porsjoner (cirka 180 gram) per porsjon potetmos (cirka 150 gram).

Seks blodprøver på to timer

Simon Ballance er forsker ved Nofima. (Foto: Nofima)
Simon Ballance er forsker ved Nofima. (Foto: Nofima)

– Denne studien har vi gjennomført på friske voksne. De spiste fire ulike måltider, servert på separate dager. Deretter målte vi blodsukkernivået fra null til tre timer så snart måltidet var fortært, hvert 15. minutt den første timen, deretter 30 minutter i andre time og så til sist etter tre timer, forteller Ballance.

Måltidene bestod av:

  1. En porsjon potetmos servert sammen med to porsjoner kokt brokkoli.
  2. En porsjon potetmos servert alene.
  3. En porsjon potetmos tilsatt kostfiber isolert fra brokkoli lik mengden fra to porsjoner brokkoli.
  4. En porsjon potetmos tilsatt uløselig cellulose isolert fra tre (samme mengde som brokkolifibre).

– For alle måltidene var både blodsukkeret og insulinet høyest på målingen en halvtime etter måltidet. Men for potetmos og brokkolimåltidet var økningen merkbart mindre, bekrefter Ballance.

Spinat ser ut til å ha samme effekt som brokkoli

Det er tidligere gjort flere studier der poteter er servert sammen med ulike typer grønnsaker.

Å servere potetmosen sammen med en blandet salat av tomater, agurk og salatblader ser ikke ut til å ha samme positive effekt som kombinasjonen kokt brokkoli og potetmos.

Heller ikke gulrøtter, erter, kinakål eller rosenkål har spesielt stor effekt, mens spinat har gitt samme lovende resultater som brokkoli.

Viktig å forske på måltid

Mat med høy glykemisk indeks (GI) er forbundet med rask blodsukkerstigning, og stivelsesrike matvarer som poteter, pasta, ris og hvitt brød tilhører alle denne kategorien. For folkehelsa er det viktig å finne frem til gode kombinasjonsmåltider der de andre råvarene kan «hjelpe» stivelsesrike matvarer slik at blodsukkernivået ikke stiger så raskt og høyt.

– Resultatene fra vår studie viser at to porsjoner brokkoli spist sammen med en porsjon potetmos har en svært positiv effekt på potetene. Vi kan og anta at det samme vil gjelde også når brokkoli serveres sammen med ris eller pasta, sier Ballance.

Han skal nå i gang med å se på effekten på blodsukkerstigning av andre typiske norske middagsmatkomponenter som laks, gulrøtter og urtesaus spist sammen med potet, ris og pasta.

– I virkeligheten spiser ingen potet alene, påpeker forskeren.

Derfor er det viktig å forske på måltider fremfor en enkelt matvare, mener Ballance. 

Referanse:

Ballance, S. m.fl: Glyceamic and insulinaemic response to mashed potato alone, or with broccoli, broccoli fibre or cellulose in healthy adults. European Journal of Nutrition (2016). (Sammendag) DOI: 10.1007/s00394-016-1309-7

Powered by Labrador CMS